Techtogether Különdíj és hetedik helyezés: ilyen volt a hajós csapat első szezonja

Különdíj és hetedik helyezés: ilyen volt a hajós csapat első szezonja

autopro.hu/P.M. | 2016.10.15 10:30

Különdíj és hetedik helyezés: ilyen volt a hajós csapat első szezonja

Igazán különleges csapat is meghívást kapott az Autoprótól a Techtogether Automotive Hungary mérnökversenyre: a járműves teamek mellett hajóépítők is lesznek.

Hirdetés

– A csapat két versenyen vett részt idén, a Hollandiában megrendezett Dutch Solar Challengen és a Monaco Solar Boat Challengen – foglalta össze Kun Levente csapatkapitány a 2016os szezont. – A hollandiai világbajnokság kezdete előtt, már a verseny első helyszínén, Amszterdamban nem várt technikai problémák merültek fel a hajtás, valamint az elektronikai rendszer működése kapcsán. A megérkezésünket követő két napban a hajó elektronikai rendszeréért felelős csapattagok éjszakában nyúlóan dolgoztak, hogy a szoftveresen felmerülő hátramenet problémáját megoldják.

A hiba elhárítását követően a csapat sikeresen teljesítette a Dutch Solar Challenge technikai és elektronikai versenykritériumait, mely fontos mérföldkőnek számít. A teszteket követően a verseny első három napja Amszterdamban volt, a hivatalos megnyitó ceremónia keretében a csapatok a város csatornáin vonultak fel hajóikkal. A verseny július 3-án sprint futamokkal vette kezdetét, majd hosszútávú versenyszámokkal folytatódott.
A következő versenyhelyszínen, Lemmerben egy 60 kilométeres távot kellett teljesíteniük a csapatoknak. Majd Drachtenben folytatódott a verseny, ahol a program a sprint és az endurance, állóképesség versenyszámokat foglalta magába. A záróceremónia Leeuwardenben zajlott ahova a hajók az utolsó versenyhelyszínről, Grouból áthajózva érkeztek. A holland versenyszakasz 8 plusz 2 teszt napot foglalt magába, ami 4 helyszínváltással, költözéssel és pakolással járt együtt.

– Első csapatként rengeteg támogatást kaptunk a többi, már rutinos versenyzőnek tekinthető teamektől. A közös szálláshelyszínek, sátorozások során barátságos közhangulat alakult ki. Az éjszakai szerelések folyamán mindig számíthattunk egymás segítségére. A szervező bizottság – látva a munkánkat és kitartásunkat – különdíjban részesítette a BME Solar Boat Team csapatot, ami rengeteg plusz erőt adott minden tagunknak.

A Monacóban megrendezett Monaco Solar Boat Challenge során nagy fejlődésen ment keresztül a hajó, köszönhetően a holland tapasztalatokra alapozott, verseny előtti 3-4 nap kitartó munkájának. A technikai, elektronikai és sailing teszteken elsőre megfeleltek a hajók, melynek köszönhetően elsőként kvalifikáltak a versenyre. A versenyt a BME Solar Boat Team a hetedik helyen zárta.

– Jelenleg a következő egy év előkészítésével foglalatoskodunk. Valamivel könynyebb helyzetben vagyunk, mint tavaly, hiszen már van kész konstrukciónk és magunk mögött tudhatunk 2 nagyszerű versenyt. Természetesen újabb célok és kihívások elé nézünk, de a legfontosabb célunk, hogy a jelenlegi hajónkat tovább fejlesszük, a kritikus részeket újra vagy áttervezzük hogy jövő júliusában megrendezendő monacoi versenyen előkelőbb helyen végezzünk. A két versenyen szerzett tapasztalatok alapján két fontos részt mindenképpen fejlesztenünk kell: az egyik a hajtásrendszer, a másik pedig a hydrofoil rendszerünk és az ahhoz tartozó vezérlés. Ez a két feladat önmagában is nagy kihívást jelent, de bízva az eddigi sikereinkben és kitartásunkban, nem félünk nagyot álmodni! Jelen pillanatban 56 szponzor támogat minket különböző módokon. A legtöbb alkatrészt, alapanyagot és eszközt már beszereztük, viszont a hajó legfőbb alkatrészeinek újratervezése során újabb gyártási és alapanyag költségek fognak fellépni, ami mindig nagy kihívást jelent a csapat számára. Elsősorban olyan cégekre van szükségünk, akik gyártással vagy egyéb szükséges szolgáltatással tudják a csapatot támogatni, például üzemanyaggal.

A Techtogether Automotive Hungary versenyre gépészmérnöknek, közlekedésmérnöknek és villamosmérnöknek tanuló hallgatók érkeznek a csapatból.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink