Techtogether Kapkodnak a BME robotautó építői után a cégek

Kapkodnak a BME robotautó építői után a cégek

autopro.hu | 2014.09.22 09:22

Kapkodnak a BME robotautó építői után a cégek

A BME RobonAUT robotépítő verseny is bemutatkozik a Techtogether rendezvényen. A csapat tagjai több robotautó megépítésén vannak túl, amelyeket működés közben is bemutatnak a Hungexpón felépített ügyességi versenypályán.

Hirdetés

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem több csapatot is delegált a versenyre: a BMEmotion célja kerékagymotorokkal rendelkező villamos hajtású versenyautó megépítése, a Formula Racing Team a Formula Student verseny állandó résztvevője, míg a RobonAUT csapat a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének autonóm – azaz önállóan működő – robotépítő versenyét ismerteti meg a Hungexpóra kilátogatókkal.

A RobonAUT versenyen résztvevő robotautók egy, a boltokban is kapható távirányítós modellautóra épülnek. A feladat az, hogy az ember által történő távirányítás helyett a versenyzők által az autókba épített intelligens vezérlőegységek vegyék át az irányítást, melyek segítségével az autóknak egy előre meghatározott akadálypályán önállóan kell végighaladniuk, valamint egy külön gyorsasági futamon kell az emberénél gyorsabb reagáló képességüket bizonyítaniuk. A csapatok az eredeti mechanikai és elektronikai alkatrészek közül többet is kicserélnek, vagy eltávolítanak, és a versenyfeladatok figyelembevételével csapatonként egyedi szenzorsorokat, mikroprocesszoros vezérlőegységet építenek, amelyek megtervezése, gyártásra előkészítése, beültetése, felélesztése és felprogramozása is feladataik közé tartozik. A működéshez szükséges nagyszámú érzékelő jeleinek feldolgozását sokan nagysebességű programozható logikai áramkörökkel (FPGA-k segítségével) valósítják meg. Emellett további nagyteljesítményű mikroprocesszorok, rádiós modulok és az energiaellátásért felelős tápegységek is helyet kapnak az autókban beszélt a feladatokról Karkus Péter csapatkapitány.

Az Autopro.hu szakportál konferenciát, szellemi és gyakorlati vetélkedőt szervez járműipari versenyeken eredményesen szereplő egyetemi és főiskolai hallgatóknak. A Hungexpóval és a Magyar Gépjárműipari Egyesülettel közösen szervezett rendezvény az Automotive Hungary 2014 szakkiállítással azonos időben és helyszínen rendezünk meg november 5. és 7. között.

A feladat legnehezebb része egy olyan programrendszer kifejlesztése, amely az elkészült elektronika segítségével az autóval önállóan végrehajtatja a versenyfeladatokat. Ehhez elengedhetetlenül szükséges a motorok szabályzása, az akadályok távolságérzékelő szenzorokkal való bemérése, az egyes pályaelemek és helyzetek felismerése. A közönség számára mindez már úgy látható, mint az akadályok kikerülése, szlalomozás, parkolás, garázskapun áthaladás, és így tovább. A bonyolult irányító programrendszer fejlesztését segítendő több csapat olyan PC-s kliensalkalmazást is kifejleszt, amellyel valós időben nyomon követhetők a robot belső állapotai, az érzékelőktől kapott jelek, az irányítás döntései.

A RobonAUT versenyen résztvevő csapatokat villamos- és mechatronikai mérnök hallgatók alkotják. Karkus Péter csapatkapitány is egy mesterképzésen tanuló villamosmérnök hallgató, egyben a versenyt szervező tanszék demonstrátora. A csapattagok közül többen is már vállalatoknál dolgoznak tanulmányaik mellett, főként kutatási, fejlesztési területen. A versenyen jól szereplő hallgatók után a neves cégek is fokozottan érdeklődnek, ismert magyarországi vállalatok sora támogatja szponzorként az évente megrendezésre kerülő rendezvényt.

Volt olyan résztvevő, aki szerda este feltöltötte az önéletrajzát néhány álláskereső portálra, másnap már fel is hívták, pénteken pedig már az állásinterjú első körén is túl volt tette hozzá Karkus Péter.

A Techtogether versenytől a csapattagok elsősorban izgalmas mérnöki kihívást várnak, fontos számukra, hogy megismerkedjenek hasonló diák- és ipari projekteket, újabb szakmai kapcsolatokat szerezzenek. Várakozásaik szerint a rendezvény révén szorosabb ismeretséget köthetnek az autóipar szereplőivel és a többi csapattal, melynek ötleteket adhatnak számukra a további fejlesztésekhez.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink