Techtogether Győri motorral gyorsul a BME Motorsport versenyautója

Győri motorral gyorsul a BME Motorsport versenyautója

Kuthi Áron | 2019.07.03 10:20

Győri motorral gyorsul a BME Motorsport versenyautója

A Formula Student csapatok világában ritkán látott együttműködés valósult meg a győri Széchényi István Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem között, hiszen idén a SZEngine motorépítő csapata szálította a BME Motorsport versenyautójának motorját.

Hirdetés

Az évtizedes tapasztalatokkal bíró, 2008-ban alakult Szengine idén a legfiatalabb FS-csapatot segítette, hiszen a BME Motorsport csak 2018-ban alakult, így első alkalommal lépnek versenypályára. Az FRC-06 névre hallgató járművet múlt héten mutatták be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány egyetem központi épületében.

A karbon kompozit monocoque váz hátsó acélcső vázzal készült, a járművet egy 510 ccm-es, 55Nm (55 LE) nyomatékú 27,5 kg-os egyhengeres motor hajtja. Ettől a kis tömegtől jó menetteljesítményt vár a csapat.

Márton Péter csapatkapitány elmondta, szerencsésnek tudhatják magukat, hiszen a kevesebb, mint egy év alatt minden összejött, találtak műhelyt az egyetem területén, szponzoraik is lettek, három versenyre is kijutottak, tehát kvalifikálták magukat és a szükséges dokumentációt is hiánytalanul ki tudták küldeni. Először a holland, majd a magyar, aztán a cseh FS-futam vár rájuk.

A csapatban többeknek van BME FRT-s múltja, tehát hozza a Formula Racing Teamnél szerzett tapasztalatát. Márton Péter szavai szerint még olyanokat is visszacsábítottak a FS világába, akik már nem voltak aktívak, tehát több szenior taguk is van.

Ez egy kiválósági verseny is

A Formula Student nemzetközi versenysorozaton olyan egyetemi hallgatói csapatok indulnak, akik szabadidejükben, tanulmányaik mellett versenyautót terveznek és építenek. A magyar csapatoknak nagyon kemény mezőnyben kell helyt állniuk, mert a fejlett országok egyetemein dolgozó hasonló csapatok általában nagyobb büdzséből építhetnek versenyautót. Ennek ellenére rendre szép eredményeket hoznak a hazai diákok. Az ebben a világban dolgozó diákok közül tanulmányaik végeztével általában sokkal könnyebben kapnak állásajánlatot a szponzoráló vállalatoktól, de az is előfordul, hogy valakit a Formula 1 világában látunk viszont. A rendezvénysorozatnak magyarországi állomása is van, ez az FS East, amely tavalyhoz hasonlóan a zalaegerszegi tesztpályán lesz július 17-től 21-ig.

Kiemelt Partnereink