Techtogether Fél év alatt építettek versenyautót – tervektől az utolsó csavarig

Fél év alatt építettek versenyautót – tervektől az utolsó csavarig

autopro.hu | 2014.09.01 13:04

Fél év alatt építettek versenyautót – tervektől az utolsó csavarig

November 5-7. között nyolc egyetem és főiskola csapata mérkőzik meg egymással a Techtogether versenyén. A tizennyolc team közül elsőként a győri SZE Arrabona Racing Teamet mutatjuk be.

Hirdetés

– A csapatunk idén januárban alakult meg a győri Széchenyi István Egyetemen. Idei célunk elsődlegesen a Formula Student Hungary versenyen való részvétel és tisztes helytállás volt. Összesítésben a legjobb magyar csapatként a tizennegyedik helyet sikerült megszereznünk a 44 résztvevő közül. Az már csak plusz kihívás, hogy meghívást kaptunk az orosz FS verseny szervezőitől, így szeptember elején Moszkvában állunk rajthoz – árulta el Vér Tamás csapatkapitány, aki a győri intézmény járműmérnöki Msc szakos hallgatója.

A Formula Student versenysorozat szabályainak megfelelően egy együléses formula autót terveztek, építettek és fejlesztettek. Az idei az első versenygépük, így elsősorban egy megbízható konstrukció volt a cél, amellyel minél több tapasztalatot gyűjthetnek. Mindössze félévük volt a megalakulástól az első versenyig: ennyi idő állt rendelkezésre a tervezéstől a gyártáson át egészen az utolsó csavar meghúzásáig.

Vér Tamás

– Autónk alapját egy térhálós acél csőváz adja. Ebbe építettük bele egy széria KTM EXC enduro motorkerékpár 500 köbcentiméteres erőforrását, amihez egyedi szívó és kipufogórendszert terveztünk. Egy egyhengeres, négyütemű motorról beszélünk tehát, ami alacsony súllyal és súlyponttal rendelkezik, valamint alacsony fordulatszám tartományban is rendkívül nyomatékos. Teljesítménye megközelítőleg 50 LE. A 13"-os felnik kettős keresztlengőkaros felfüggesztéssel kapcsolódnak a karosszériához.

A csapat tagjai jellemzően járműmérnöki, illetve gépészmérnök szakokon tanulnak, de akadnak műszaki menedzser, gazdasági, vagy kereskedelmi szakokon tanulók is. A csapatkapitány szerint a csapat sokszínűsége nagyban hozzájárul biztos működéséhez.

Magyarországon a járműipar meghatározó területnek számít, városunkban pedig az Audinak köszönhetően kiemelt szerepe van. A német óriásvállalat nyújtotta innovatív szemlélet mindenkit vonz, legyen az akár műszaki vagy gazdasági szakon tanuló hallgató mondta el, hozzátéve, hogy a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Tanszékcsoportjától teljeskörű támogatást kaptak a felkészüléshez, egyebek mellett a műhelyüket is nekik köszönhetik.

Az Autopro.hu szakportál konferenciát, szellemi és gyakorlati vetélkedőt szervez járműipari versenyeken eredményesen szereplő egyetemi és főiskolai hallgatóknak. A Hungexpóval és a Magyar Gépjárműipari Egyesülettel közösen szervezett rendezvény az Automotive Hungary 2014 szakkiállítással azonos időben és helyszínen rendezünk meg november 5. és 7. között.

Kiemelt Partnereink