Techtogether Fejtöréssel és egyensúlyozással rajtolt a Techtogether

Fejtöréssel és egyensúlyozással rajtolt a Techtogether

autopro.hu | 2014.11.05 15:03

Fejtöréssel és egyensúlyozással rajtolt a Techtogether

November 5-én elkezdődött a műszaki képzést nyújtó hazai felsőoktatási intézmények járműépítő csapatainak találkozója. A helyszínről jelentjük.

Hirdetés

Kiállítás, előadássorozat, verseny - ez mind egyszerre a Techtogether, amelyen 18 egyetemi, fősikolai csapat mutatkozik be a nagyvilág előtt. Ott vannak az általuk épített járművek is az Automotive Hungary szakkiálltásnak helyet adó Hungexpo területén, akár meg is lehet simogatni azokat. Egyik-másik sűrített levegővel megy, van elektromos hajtású és Formula versenyautó is, de robotautókkal és 3082 kilométeres liternekénti fogyasztásra képes járműcsodával ugyanúgy találkozhatnak az érdeklődők.

Járművet építeni jó!

Nem kevésbé érdekesek viszont maguk a fiatalok, akik alkotnak, csapatban dolgoznak, szponzorok után kutatnak, és leginkább jövőt építenek - a magukét, a járműiparét és az országét egyaránt.

A rendezvényt Kupcsok Lajos, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese nyitotta meg, aki rámutatott, hogy bár a magyar eredményekre és lehetőségekre fókuszál a találkozó, érdemes vigyázó szemünket az exportra vetni. S nem érdemes Németországnál "leragadni" az előadó szerint, hiszen Románia, Szlovákia hasonlóan vonzó partner lehet. Ezek a gondolatok talán inkább a felnőtteknek, a vállalatok és egyetemek, főiskolák szakembereinek szóltak, a Palkovics László felsőoktatási államtitkárt képviselő Nádai László, az Emberi Erőforrások Minisztréiumának politikai főtanácsadója viszont már magáról a képzésről beszélt. A képzésről, amelyről szinte azonnal előadótermek, tankönyvek jutnak eszünkbe, bár a duális képzés terjedésének köszönhetően folyamatosan változik a kép. Nádai László fontosnak nevezte a vállalati szerepvállalást ezeknek a tehetséges fiataloknak, a jövő mérnökeinek a képzésében, hogy már hallgatóként megszerezzék azokat a gyakorlati ismereteket, amiket így nem utólag, alkalmazottként kell megtanulniuk a munkahelyükön. Rámutatott ugyanakkor a szakember arra is, hogy fontos az egyensúly megtalálása, különösen a járműmérnöki képzésben, hiszen csak biztos szellemi alapra lehet építeni.

Techtogether 2014 - 1. nap
Nézze meg a helyszínen készült képeinket!

Maguk a fiatalok is szóhoz jutottak, egymást váltották a vállalati és hallgatói prezentációk. A délelőtt folyamán a csapatok mellett a gyakorlatorientált képzés mellett igencsak elkötelezett Mercedes-Benz munkatársa vázolta az autógyártó jövőbe mutató technológiai újdonságait, a nap során az Audi Hungaria, a Delphi, a SZTAKI képviselője is szólt a jelenlévőkhöz.

Az élet azonban nem csupán előadások hallgatásából áll, főleg a versenyben részt vevő csapatokra igaz ez. Három napon keresztül számos feladat vár rájuk, már meg is kezdték azok megoldását, s első érdelkődő körünk végkövetkeztetéseként úgy látjuk, bizony, némelyik kérdés komoly fejtörést okoz a csapattagoknak.

Drukkolunk, hogy minden érintett minél több élményt, tapasztalatot, hasznos ismeretet gyűjtsön ezekben a napokban, november 7-én délutánra pedig az is kiderül, kik részesülnek majd a csapatok közül a Techtogether díjaiban.

Kiemelt Partnereink