Elemzések Ez történt a 36. héten

Ez történt a 36. héten

Biró Csongor | 2014.09.05 13:27

Ez történt a 36. héten

Javuló ipari teljesítményről és magas GDP-növekedésről érkező adatoktól volt hangos a gazdasági szcéna, a Suzuki újdonsága kapta a Magyar Termék Nagydíjat, elkészült a százezredik magyar Mercedes-Benz CLA és vezettük a szentgotthárdi motorral szerelt Opel Adam Rocks mini crossovert. Az európai és magyar pénzpiacokat az EKB-elnök 5 bázispontos kamatvágása nem rendítette meg, de nem is tett nekik jót - szakértők szerint.

Hirdetés

Gyártók

A Deloitte Top 500-as listájára idén 63 magyar vállalatnak sikerült felkerülnie 91 milliárd euró konszolidált árbevétellel. Az Audi Hungaria Motor Kft. a tavalyi 19. helyről három helyet előrelépve idén már a 16. legnagyobb vállalat a régióban.

Magyarországon alig látni Mercedes-Benz CLA-t, pedig a márka egyik legsikeresebb típusa a kecskeméti négyajtós kompakt kupé. A minap eladták a százezrediket.

Az SX4 S-Cross elnyerte a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet és a MÚOSZ Gazdasági Sajtó Díját. Az autó – a Splash és a harmadik generációs Swift nyomdokain – a Magyar Suzukinak immár a harmadik nagydíjas modellje. A díjban olyan versenyképességi mutatók testesülnek meg, mint a szaktudás, az innováció és a minőség. A 2014-es, 17. Magyar Termék Nagydíj díjátadó ünnepségét az Országház épületében tartották Budapesten.

Lettországban vezettük a szentgotthárdiak büszkeségét. A 115 lóerős egyliteres turbós erőforrás könnyedén mozgatta a különleges Adam Rocks kisautót. Kipróbáltuk a Citroen újdonságát is, a Cactust, amelyben az autóipar számos világújdonsága is bemutatkozott.

Beszállítók

Új típusú, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat is teljesítő turbófeltöltő ház fejlesztése fejeződött be Felsőzsolcán, a Sicta Kft. gyárában precíziós öntéssel készül a világújdonságnak számító alkatrész, amelyből öt év alatt 58 ezer darabot gyártanak majd a tervek szerint. A tájékoztatás szerint a társaság jelenleg három autógyárnak készíti a turbófeltöltő házakat, de a fejlesztésnek köszönhetően tervezik az ügyfélkör bővítését, és új munkahelyek is létesülhetnek. Másfélszeresére bővítették az autóalkatrészeket előállító esztergomi Kirchhoff Hungária Alkatrész Gyártó Kft. hegesztőüzemét.

TechTogether

Már csak két hónap van hátra az Autopro által éltre hívott TechTogether diákversenyig. November 5-7. között nyolc egyetem és főiskola csapata mérkőzik meg egymással. A tizennyolc csapat közül elsőként a győri SZE Arrabona Racing Teamet mutatjuk be. A Széchenyi István Egyetem csapata Európában az első olyan hallgatói csoport, akik teljesen egyedi, a Formula Student versenyszámaira optimalizált motort terveztek és építettek. A Szegedi Tudományegyetem hallgatókból álló csapata, a Pepp-Air egy sűrített levegővel működtetett járművel érkezik a Hungexpóra november 5-én, hogy felmérje erejét a Techtogether versenyen.

Javuló ipar

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján közölte: júliusban az ipari termelés volumene 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 1,6 százalékkal emelkedett. Az év első hét hónapjában 9,8 százalékkal nőtt a termelés az előző év azonos időszakához képest. Főként a járműgyártás és a kapcsolódó beszállítói iparágak hajtják a növekedést. Jól indult a harmadik negyedév, de a bázishatások egyre inkább lefelé viszik a növekedési ütemet. A járműgyártásban ugyan vannak további kapacitások, de lassulni fog az élénkülés, miközben az alapvető folyamatok így is kedvezőek.

Forintosítás

Tavasszal indulhat el a devizahitelek forintosítása, addig a parlament elfogadja az ehhez szükséges jogszabályi kereteket - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A becslések szerint nagyságrendileg 3 milliárd euró körüli összegről van szó. A miniszter hangsúlyozta: "a devizahitelek kivezetésekor nem arról van szó, hogy minden devizahitel megszűnik". A lakossági devizahitelek korlátozására és a jelzálog alapú, lakáscélú hitelek kivezetésére van szükség - jegyezte meg.

GDP

Bár a vártnál nagyobb a bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves 3,9 százalékos bővülése, elemzők szerint az éves növekedés 3,3 százalék lesz, mivel a második fél évben nagy valószínűséggel mérséklődni fog a növekedés. Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője rámutatott, az első fél évben csúcsra volt járatva a hazai gazdaság, a GDP ekkora növekedésére utoljára 2006 első negyedévében - szintén egy választási évben - volt példa. A gazdasági növekedés nagy valószínűséggel mérséklődni fog a második fél évben - tette hozzá. Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szintén kiemelte: a várt feletti mértékben nőtt a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest, a végleges szám megegyezett az előzetes adattal. Véleménye szerint az első fél év kiemelkedő növekedése átmeneti, az elkövetkező negyedévek lassulást hozhatnak.

Nhp

Az eddigi kétszeresére, ezermilliárd forintra nő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszának keretösszege - közölte a jegybank.

Ukrán válság

A magyar gazdaság is megszenvedheti az orosz-ukrán konfliktus esetleges elhúzódását, a devizaalapú hitelek ügyében tervezett intézkedések ugyanakkor várhatóan csökkentik Magyarország gazdasági sérülékenységét - jósolták londoni pénzügyi elemzők. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai közölték: az első félévi erőteljes teljesítmény alapján 3 százalékos magyar GDP-növekedést jósolnak 2014 egészére, de ez a prognózis már tartalmazza a cég azon várakozását, hogy a második félévben erőteljesen lassul a magyar gazdaság növekedése. A ház szerint az orosz-ukrán konfliktus ellenszele 2015-ben akár 1 teljes százalékponttal is lassíthatja a magyar gazdasági növekedést az idei évre várt ütemhez képest.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink