Techtogether Egyszerű, megbízható, hatékony – ilyen egy jó pneumobil

Egyszerű, megbízható, hatékony – ilyen egy jó pneumobil

autopro.hu/P.M. | 2016.10.19 10:30

Egyszerű, megbízható, hatékony – ilyen egy jó pneumobil

Tavaly szeptemberben alapítottuk a csapatot ambíciózus mérnökhallgatókból, kevés tapasztalatunk ellenére lelkesen vártuk a kihívásokkal teli megmérettetést. Célkitűzéseink között szerepelt, hogy az előző években az egyetemünk színeiben versenyző csapatoknál jobb helyezéssel térhessünk haza - kezdte Neuhold Ádám, a SzakembAirek nevet viselő pneumobil csapat kapitánya.

Hirdetés

A jó eredmény érdekében kielemeztük az előző csapatok hibáit, ezekre ügyelve álltunk neki a járművünk tervezésének. A pneumobilunk megalkotása során az egyszerűség, megbízhatóság, és nem mellesleg a hatékonyság voltak a fő szempontjaink. Csapatunk a közös munka során még jobban összekovácsolódott és a támogatók segítségével sikeresen megépítettük az autónk. A verseny során bebizonyítottuk, hogy a belénk fektetett bizalommal nem éltünk vissza és az induláskor kitűzött céljainkat teljesítettük.

A csapat kiérdemelte a versenyen való indulás jogát, ehhez egy szigorú műszaki ellenőrzésen kellett átesnie a járműnek. A versenyszámokba kvalifikációs futamokon vettek részt, amiket szintén teljesítettek. Indultak a gyorsulási és távolsági számokban, az előbbiben a 23. helyet, míg az utóbbiban a 29. helyet sikerült megszerezniük közel 50 csapatból. A projektmenedzsment kategóriában összetett feladatokat oldottak meg és ebben a versenyszámban érték el a legjobb helyezésüket. Az elért eredményeik közül erre a legbüszkébbek: 11. helyezéssel zártak.

– Iskola mellett gőzerővel zajlik a jármű továbbfejlesztése, az első évfolyamosok közül új tagok toborzása, valamint további cégek támogatásának megszerzése. Készülünk a május pneumobil versenyre, amihez december 31-ig kell elkészítenünk a műszaki dokumentációt. Ez alapján kapunk engedélyt a versenyen való további részvételre és a jármű további fejlesztésére, építésére, valamint jogosultságot nyerünk a szervező cégek által biztosított fontos pneumatikus alkatrészekre. A 2017-es versenyre mindenképpen át szeretnénk alakítani a meghajtást, ennek következtében javíthatjuk a levegő felhasználásunkat, és jobb teljesítményt is érhetünk el. További feladatnak tűztük ki a futómű és kormányzás fejlesztését, az autó fordulóköre ugyanis túl nagy, és a kormányzás is meglehetősen sok erőt vesz igénybe. Ezekkel együtt jár természetesen a váz átalakítása, igyekszünk helytakarékossá áttervezni, súlycsökkentés szempontja miatt is. Nagyrészt a támogatóinknak köszönhetően valósulhatott meg, hogy a pneumobilunk a tervezőasztalról életre kelt. Ezek a cégek különféle tevékenységekkel foglalkoznak, lefedik az igényeinket. reményeink szerint számukat tovább sikerül gyarapítanunk ebben az évben. Eddig úgy néz, hogy az nagy segítség lenne, ha olyan támogató céget tudnánk találni, ahol nagyon jó gördülési tulajdonságokkal rendelkező csapágyakat gyártanak, ugyanis előzetes terveink alapján a járműben sok helyen alkalmazunk majd ilyen alkatrészeket. Emellett fogaskerekek, lánckerekek gyártására szakosodott vállalatot is keresünk.

A Techtogether Automotive Hungary-re mechatronikai mérnökök érkeznek Zalaegerszegről. A mérnökverseny egyik célja, hogy összehozza az ipar szereplőit a tehetséges hallgatókkal: Neuhold Ádám szerint egy kis- és közepes vállalkozás és egy nagyvállalat is jó választás lehet egy frissdiplomásnak.

– A kis létszám miatt egy kkv-nél egy munkatársra több feladat jut, nemcsak egy projekttel találkozik. Ennek következtében nagyobb felelősség is terheli a munkavállalót, valamint nem elég egy részmunkafolyamat ismerete, hanem fontos átlátni az egészet. A munkahelyi légkör is sokkal személyesebb, családiasabb, de ha forrásoldalról nézzük, egy kkv-nél eléggé korlátozottak ezek. Viszont bizonyos feladatkörök az elejétől a végéig sokkal átláthatóbbak, mint egy multinál.
Ezzel szemben egy nagyvállalatnál nagyon sok emberrel kell tartani a kapcsolatot. A családias hangulat is legfeljebb az adott irodán belül adott, az egész gyáregységre már nem mondható ez el. A multik továbbá sokkal szervezettebbek, több forrással rendelkeznek, több lehetőséget adnak a szakembereiknek, akár a világot beutazhatják.

Kiemelt Partnereink