Techtogether Az összes magyar versenyen rajthoz állnak a debreceni járműépítők

Az összes magyar versenyen rajthoz állnak a debreceni járműépítők

autopro.hu | 2014.10.06 09:18

Az összes magyar versenyen rajthoz állnak a debreceni járműépítők

A Debreceni Egyetemről két csapat kapott meghívást a Techtogetherre. A DE DC Racing Team évek óta állandó résztvevője a különböző hallgatói versenyeknek. November 5-én azonban idegen pályán kell teljesíteniük, hiszen egyszerre kell jónak lenniük elméletben és gyakorlatban egyaránt.

Hirdetés

A csapat kapitánya a harmadéves gépészmérnök hallgató, Lovadi Dávid elmondta, hogy a legelső versenyük a 2008-as I. Rexroth Pneumobil verseny volt, majd azt követte az I. Bosch Elektromobil futam. Fennállásuk hat éve alatt megfordultak több Pneumobil, Elektromobil, Szécsenyi/AltRace és MVM versenyen. A Techtogethert követő első kihívásuk pedig a májusban megrendezendő energiatakarékossági verseny, a Shell Eco Marathon lesz. Lovadi Dávid úgy fogalmazott, hogy az első csapatok még spontán, baráti körökből alakultak és szerveződtek egy vezető tanár köré, de ez mára teljesen átgondolt szervezett formává fejlődött. A projekt hosszútávú célja, hogy folyamatosan működő tehetséggondozó, tudományos műhelyt hozzon létre, amelybe kiválasztással a legtehetségesebb hallgatók kerülnek be. A létrehozott csoport kutatási területe az alternatív meghajtású járművek fejlesztése, amely a jövő nagy kihívására – a hagyományos energiahordozók leváltása alternatív energiaforrásokkal – keres megoldásokat. Továbbá fontos cél, hogy a munkában részt vett hallgatók az elvégzett munkát tudományos alapossággal dokumentálják és publikálják.

Lovadi Dávid hozzátette, hogy a sokféle megmérettetés azt is magával hozza, hogy a csapatot különböző szakokon tanuló hallgatók alkotják: vannak gépészmérnök, mechatronikai mérnök és műszaki menedzser is. Mint mondta, a csapatmunkában legjobb a sokrétűség és az egyetértés. Úgy látja, a csapat erőssége a járműépítésben szerzett sokéves tapasztalat.

Az Autopro.hu szakportál konferenciát, szellemi és gyakorlati vetélkedőt szervez járműipari versenyeken eredményesen szereplő egyetemi és főiskolai hallgatóknak. A Hungexpóval és a Magyar Gépjárműipari Egyesülettel közösen szervezett rendezvény az Automotive Hungary 2014 szakkiállítással azonos időben és helyszínen rendezünk meg november 5. és 7. között.

– Az elektomos járműveinkkel az akkumulátoros csavarózó-fúró gépektől haladva különböző, kereskedelemben kapható DC motorokat használunk. A kiállításra bemutatnánk legújabb járművünket, amely 200 centiméter hosszú, 120 centiméter széles, 100 centiméter magas. Az önsúlya 120 kilogramm és 4 kilowattos motor hajtja.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink