Techtogether Az automatizált vezetésben a legjobbak a miskolci hallgatók

Az automatizált vezetésben a legjobbak a miskolci hallgatók

autopro.hu/P.M. | 2016.10.17 14:26

Az automatizált vezetésben a legjobbak a miskolci hallgatók

Véget ért a Go-Kart, Go-Bosch! verseny: a résztvevőknek egy teljesen önjáró gokartot kellett építeniük, évről évre fejlesztve járművüket. Megkérdeztük a miskolci Me-Kartot, hogyan teljesítettek.

Hirdetés

– A 2015/16-os év során a Bosch versenyén négyszer is dobogóra állhattunk: a Hatékony Gokart kategóriában harmadik, az Intelligens Gokart kategóriában második, az Önjáró Gokart kategóriában első helyezést értünk el, de a legbüszkébbek arra vagyunk, hogy az előző két évhez hasonlóan a harmadik versenyévben is a mi csapatunk lett az Abszolút Győztes – árulta el Forgács Zsófia csapatkapitány. – Már a hároméves verseny elején is eljátszottunk az elektromos hajtás gondolatával. De az első év feladatai nem tettek lehetővé ekkora mértékű változtatást a hajtásláncban. A második és harmadik éven fejlett hibrid hajtást terveztünk, amely tartalmazott elektromos rásegítést menet közben. Ezzel valamelyest csillapítottuk a vágyunkat, de a három év végeztével már igazán szeretnénk egy vérbeli teljesen elektromos gokartot. Ezzel nem csak erősebb lenne a gép, de a hajtás sokkal pontosabb lehetne a jelenlegi benzin/ hibrid hajtáslánchoz képest.

A ME-Kartból többen is a versenyszervező cég miskolci, illetve pesti telephelyén helyezkedtek el, akik a verseny során használt vezetéstámogató rendszerek megvalósítását szolgáló eszközök fejlesztésével, illetve gyártási folyamatok támogatásával foglalkoznak. A jelenleg is aktív csapattagok közül többen is a projektnek helyet adó intézetben folytatnak tanszéki kutató- és fejlesztési munkát, automatizálási területen. Ezen kívül a régi csapattársaik különféle területeken helyezkedtek el, így például gépészeti tervezés, gyártásautomatizálás és épületautomatizálás területeken. A Techtogether Automotive Hungary-re érkező csapatot a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar villamosmérnök mesterszakos, gépészmérnöki alap- és mesterszakos, illetve mechatronikai mérnöki alapszakos hallgatói alkotják.

– A gokartverseny során egy összetett folyamat több részébe is bepillantást nyerhettek a csapattagok, a felmerülő problémákat saját ötleteink és módszereink által tudtuk megoldani. Egy kisebb vállalatnál pozitívum, hogy az alkalmazottnak szélesebb a rálátása az adott szakterületre, a közvetlen kommunikációnak és kis létszámú szervezetnek köszönhetően pedig könnyebben alkalmazhatja saját ötleteit. Viszont rendkívül fontosnak tartjuk a szakmai kompetenciáink folyamatos fejlesztését, melyre egy multinál több lehetőségünk adódik a rendszeres továbbképzések, esetleg gyakornoki programok által.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink