Techtogether Autonóm miniautók versenyeznek a BME-n

Autonóm miniautók versenyeznek a BME-n

Kuthi Áron | 2019.02.07 14:50

Autonóm miniautók versenyeznek a BME-n

Február 9-én, szombaton rendezik meg a Budapesti Műszaki Egyetemen a 10. RobonAUT technológiai versenyt, amelyen önállóan működő robotautók állnak rajthoz. Az autóknak emberi beavatkozás nélkül kell végighaladniuk egy gyorsasági és egy akadálypályán, útjuk során több részfeladatot teljesítve. A kis önvezető autók összecsapása 10 órakor kezdődik a BME Q épületének aulájában.

Hirdetés

A RobonAUT verseny a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének Robotirányítás rendszertechnikája című tantárgyához kapcsolódik, a versenyre nevezett villamosmérnök és mechatronikus mérnök mesterhallgatók kreditszerzése a részvételhez van kötve. A cél, hogy az önvezérlő autók a gyorsasági, valamint az ismert és az ismeretlen ügyességi pályán kell hiba nélkül haladjanak végig.

Olvassa el korábbi interjúnkat, amelyben a rendezvény fővédnökével, Tevesz Gáborral beszélgettünk! Elmondta, azért is találták ki a robotautók versenyét, hogy a hallgatóknak még több gyakorlati tudása legyen és értékesebbek legyenek a munkaerőpiacon.

A versenyen való sikeres részvétel komoly mérnöki ismereteket igényel. A feladat teljesítéséhez el kell mélyedni a mikrokontrollerek világában, az irányítástechnika, az elektronikus áramkörök, valamint a programozás rejtelmeiben. A rendkívül látványos, játékos, ugyanakkor nagy szaktudást igénylő versenyen való eredményes szereplés kitűnő ajánlólevél a jövő intelligens autóinak fejlesztéseivel foglalkozó vállalatokhoz történő belépésre.

Ez itt az idei verseny promóvideója. Még több videó az autókról, az előző évek versenyeiről az egyetem honlapján található.

Kiemelt Partnereink