Techtogether A világ egyik legalacsonyabb fogyasztású járműve is ott lesz Techtogether-ön

A világ egyik legalacsonyabb fogyasztású járműve is ott lesz Techtogether-ön

autopro.hu | 2014.09.18 06:00

A világ egyik legalacsonyabb fogyasztású járműve is ott lesz Techtogether-ön

A Kecskeméti Főiskola Megaméter nevű csapatát négy évvel ezelőtt alapították meg a hallgatók azzal a céllal, hogy részt vegyenek a Shell Eco-marathonon. A kitűzött céljuk ezer kilométer megtétele volt egy liter üzemanyag felhasználása mellett. Nevük is innen ered: egy megaméter ezer kilométer.

Hirdetés
Az Autopro.hu szakportál konferenciát, szellemi és gyakorlati vetélkedőt szervez járműipari versenyeken eredményesen szereplő egyetemi és főiskolai hallgatóknak. A Hungexpóval és a Magyar Gépjárműipari Egyesülettel közösen szervezett rendezvény az Automotive Hungary 2014 szakkiállítással azonos időben és helyszínen rendezünk meg november 5. és 7. között.

– Először egy Honda benzinmotorral kísérleteztünk, de a fékpados mérések szerint ezzel csak 600-800 kilométer/litert lehetett volna teljesíteni, ezért a csapat úgy döntött, hogy saját motort tervez és gyárt. A motorkészítéssel párhuzamosan haladt a jármű karosszériájának és futóművének tervezése és kivitelezése. A jármű 2010 áprilisára elkészült, és Lausitzban az 1588 kilométer/literes eredményünkkel a nyolcadik helyen végeztünk. Ez nagy feltűnést keltett, mert a csapatok csak nyolc-tízévnyi versenyzés után képesk 1000 kilométer/liter fölött teljesíteni. Azóta minden évben új versenyautót fejlesztett a csapat, melyek egyre jobb eredményt értek el. Eddigi legjobb eredményünk 3082 kilométer/liter volt. Jelenleg a Megaméter a világ második legalacsonyabb fogyasztású járműve – mutatta be a jármű tulajdonságait Diósy Miklós csapatkapitány, a Kecskeméti Főiskola járműmérnök szakos hallgatója.

A Megameter IV járművük alkatrészeinek mintegy kilencven százaléka egyedi, saját tervezésű és gyártású, beleértve a motort, a motorvezérlőt, a kuplungot, a lánckerekeket, a keréktárcsákat, a futóművet és a karosszériát.

– A következő versenyautónk teljesen új, soros hibrid hajtásláncal készül – tett ígéretet a csapat nevében Diósy Miklós.

Legjobb eredményeik:

  • Shell Eco-marathon Global: 8. helyezés, 4. helyezés, 3. helyezés, 2. helyezés
  • Finish Milleage Marathon: 3. helyezés, 2. helyezés, két 1. helyezés
  • Murcia Solar Race: két 1. helyezés
  • Educ Eco: 1. helyezés
  • Cartagena Eco Race: 1. helyezés
  • Különdíjak: három Design Díj, két Technikai Innovációs Díj, Iparkamara Innovációs Díj, Príma Díj, EMAT Best Dragster díja, LaFemme 50 tehetséges fiatal.

Kiemelt Partnereink