Techtogether A robotika reménységei csaptak össze a BME-n

A robotika reménységei csaptak össze a BME-n

autopro.hu/Sz.F. | 2018.02.13 06:26

A robotika reménységei csaptak össze a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói idén kilencedik alkalommal mutathatták be saját fejlesztéseiket az önműködő robotjárművek versenyén. A járművek emberi beavatkozás nélkül haladtak végig a számukra kialakított gyorsasági és akadálypályákon. A csapatok az előző évekhez hasonlóan távirányítós játékautót kaptak, amelyből önműködő robotot kellett kreálniuk.

Hirdetés

A következő ipari forradalom küszöbén állunk, aminek középpontjában a mesterséges intelligencia áll, a főszerep pedig a robotikáé lesz. A technológia az elkövetkező 5 évben akkora fejlődésen megy keresztül, mint az elmúlt 20-25 évben összesen. Az ipari robotok száma 2025-re megháromszorozódik, a fejlődés pedig a kevésbé automatizált helyeken is megjelenik majd: ember és gép együtt válnak a munkafolyamatok meghatározó egységévé.

Idén kilencedik alkalommal az egyetem hallgatóinak az intézmény falain belül is lehetőségük volt számot adni a robotika területén szerzett tudásukról. A RobonAUT 2018 elnevezésű versenyen saját építésű, önműködő robotautóikkal emberi beavatkozás nélkül kellett végigmenniük gyorsasági és akadálypályákon. A 3 millió forintos összdíjazású viadalon 3 fős csapatok és az általuk épített önállóan működő (autonóm) robotjárművek – átalakított modellautók – vehettek részt.

A pálya elrendezése előre nem, de elemei – konvoj, vasúti átjáró, „útonálló” drón – ismertek voltak a résztvevők számára. A nézők az autókra szerelt kamera segítségével a kivetítőn és az interneten valós időben tudták követni az eseményeket. A megmérettetéssel az egyetem célja a hallgatók gyakorlati ismereteinek bővítése és a kapcsolatteremtés lehetősége volt a vállalati szektor képviselőivel.

A RobonAUT 2018 versenyen való eredményes szereplés kitűnő ajánlólevél a jövő intelligens autóinak fejlesztéseivel foglalkozó vállalatokhoz történő belépésre, miután a Műegyetem a robotika terület reménységeit képezi – hangsúlyozta Tevesz Gábor egyetemi docens, a verseny egyik fővédnöke.

Az ARMaRomeo csapata a RobonAUT versenyen

A többórás versengést követően végül a junior kategóriában a HUB, az összesített versenyben az ARMaRomeo csapata győzedelmeskedett.

(Nyitóképen: A győztes HUB junior csapat)

Kiemelt Partnereink