Techtogether A Nemak is támogatja a robotépítő versenyt

A Nemak is támogatja a robotépítő versenyt

autopro.hu/W.A. | 2016.11.30 13:59

A Nemak is támogatja a robotépítő versenyt

„Nemak-Mobilis robotverseny – FLL Győr regionális forduló” címmel a FIRST LEGO League nemzetközi robotépítő és -programozó verseny regionális fordulójának ad otthont a Mobilis szombaton. A Közép-Európában 932 csapat részvételével zajló különleges verseny regionális fordulóján 6 város 11 diákcsapata vesz részt. A robotverseny a Mobilis egyik legnagyobb idei rendezvénye, amely a nézők számára is rengeteg színes programot kínál.

Hirdetés

A FIRST LEGO League egy nemzetközi robotépítő és -programozó verseny, amely 9-16 éves diákokból álló csapatok részvételével zajlik, világszerte. Közép-Európában 76 regionális versenyt rendeznek november közepe és január vége között, ezeken 932 csapat vesz részt. Magyarországon 5 regionális forduló (Győr, Tatabánya, Bp., Debrecen, Szeged) zajlik ezekben a hetekben, összesen 62 csapat részvételével.

A győri regionális verseny látogatók számára is nyitott, sőt, az év egyik kiemelkedő rendezvénye a Mobilisben! A robotverseny kísérőprogramjaként izgalmas kísérleti bemutatók láthatók, bárki kipróbálhatja a virtuális valóság technológiát, működés közben tekinthet meg egy italt csapoló robotot és a tudományos barkácsolás során hétköznapi anyagokból készíthet különböző „kütyüket”. A Mini-PánIQ szoba robotokkal kapcsolatos feladványokkal várja a látogatókat az év egyik legizgalmasabb Mobilis rendezvényén.

A LEGO-verseny egy olyan egyedi, innovatív eszköz, amely kitűnően illeszkedik a Mobilis sokrétű pályaorientációs tevékenységébe. A jól ismert és szívesen használt eszközkészlettel zajló verseny játszva, szinte észrevétlenül tanítja, eközben a műszaki, különösen a mérnöki pályák irányába orientálja a gyerekeket, ami különleges értéket rejt a gazdasági élet számára.

A verseny jóval több mint robotépítés vagy -programozás! Az üzleti világ szinte minden eleme benne van, elégtelen erőforrások rendelkezésre állása mellett, ismeretlen versenytársakkal szemben kell minél eredményesebben szerepelni a csapatoknak. A műszaki jellegű feladatok eredményes megoldása mellett olyan kompetenciákat is tesztel a verseny, amelyek elengedhetetlenek a jövő munkavállalói számára, mint pl. kommunikáció, csapatmunka. A verseny leglátványosabb mozzanata a robotok viadala egy speciális terepasztalon, amely a külső szemlélők számára is rendkívül izgalmas és szórakoztató program.

A győri régió „felépítésének” elengedhetetlen feltétele volt a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. támogatásával létrejött és 2015. óta működő mentor program, amely idén már 5 győri csapat (Mobilis, Jedlik, Lukács, PÁGISZ és Radnóti iskola) számára biztosítja a szükséges eszközök (LEGO-robot és versenypálya) beszerzését, valamint a versenyzés költségeit. 2016 őszétől a programot kiterjesztették Mosonmagyaróvárra is, a Bolyai iskola az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. támogatásának köszönhetően tud részt venni a versenyen. A mentor program természetesen nyitott. A Mobilis kifejezett szándéka, hogy a fenti cégeken túl további, a műszaki pályaorientációban érdekelt vállalatokat vonjon be a programba, hogy minél több iskola számára váljon lehetővé a versenyen való részvétel.

A verseny névadó szponzora a Nemak Győr Kft., amely kettős szerepet játszik a hazai FLL mozgalom terjesztésében, népszerűsítésében: a csapatok támogatása mellett a verseny magas színvonalú és sikeres megrendezésében is segíti a Mobilist.

A verseny további kiemelt támogatói: ABB Kft., IGM Robotrendszerek Kft., Nine Company Kft., QP Zrt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink