Techtogether 2500 kilométer egy liter üzemanyaggal: magyar fiatalok is meg akarják dönteni a rekordot

2500 kilométer egy liter üzemanyaggal: magyar fiatalok is meg akarják dönteni a rekordot

autopro.hu/P.M. | 2018.05.22 15:32

2500 kilométer egy liter üzemanyaggal: magyar fiatalok is meg akarják dönteni a rekordot

Diákok és egyetemisták ezrei készülnek, hogy új rekordokat állítsanak fel üzemanyaghatékony autóikkal a Shell Eco-marathon Europe 2018-as versenyén. A megmérettetést a Make the Future Live fesztivál keretében rendezik meg, amely immár harmadik éve tér vissza a londoni Queen Elizabeth Olimpiai Parkba július 5-8. között.

Hirdetés

A versenyre – amely 1985 óta teszi próbára a fiatalokat – összesen 175 csapat érkezik, 24 európai országból és azon túlról, hogy próbára tegye a mérnöki és tervezési képességeit és kiderüljön, ki tudja a legnagyobb távot megtenni a legkevesebb üzemanyaggal.

– A Shell Eco-marathon a legmagasabb szinten ötvözi a tudomány, a technológia, a műszaki és a matematikai ismereteket, amelyek aztán alkalmazhatóak a mindennapi közlekedés hatékonyabbá tételében – fűzte hozzá Norman Koch, a Make the Future fesztiválok vezetője.

A tavalyi versenyen egy francia csapat 2503,9 km/l eredményt ért el – ami olyan, mintha egyetlen liter üzemanyaggal oda-vissza megtette volna a London-Marseille távolságot. Várhatóan az idei verseny is kiélezett lesz a csapatok között, akik úgy fejlesztették a járművüket, hogy az még nagyobb távot tudjon megtenni.

Magyarországról négy csapat készül a versenyre, és arra, hogy megdöntsék eddigi rekordjukat. Az Óbudai Egyetem teljesen új alapokra építi a benzinhajtású járművét, és nem csak a hajtáslánc és a futómű, de a karosszéria is megújul. Már tapasztalt indulónak számít a Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata, akik városi koncepció kategóriában versenyeznek elektromos autójukkal. Ebben a kategóriában minden évben erős a versengés a fejlesztések terén ezért a csapat most kifejezetten három területre összpontosít: a futóműre, a kormányzásra és a hajtásláncra. Az egyetlen magyar középiskolás csapatként induló kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola tanulói elektromos járművükhöz új motorvezérlést terveznek az új csapattal és új sofőrjükkel szeretnék eddigi eredményeiket felülmúlni. Szintén új sofőrrel és vezérléssel készül a Debreceni Egyetem Műszaki Kar csapata is.

(A nyitóképen a debreceni hallgatók járműve.)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink