Techtogether 160 lóerős elektromos versenyautót építettek a BME hallgatói

160 lóerős elektromos versenyautót építettek a BME hallgatói

Gégény István | 2014.06.12 07:34

160 lóerős elektromos versenyautót építettek a BME hallgatói

3,5 másodperc alatt éri el a 100 km/h sebességet az új Formula jármű, amelyről a nyár első napjaiban lebbentették fel a fátylat a Műegyetemen.

Hirdetés

Alighanem a hazai mérnökhallgatói járműépítő versenycsapatok legnépesebbikét tisztelhetjük a BME Formula Racing Team (BME FRT) gárdájában. A korábban 150 fős létszámot is elérő mintaközösség jelenleg nagyjából 95 főt számlál – csak a különféle munkacsoportok vezetőiből 15-öt számoltunk meg a K épület aulájának színpadán, akiket egyenként szólított ki Katona Gellért csapatmenedzser. Ez a tény is hozzájárult, hogy az úgynevezett Rollout eseményre, amelyen az új jármű bemutatkozott, megtelt a magyar műszaki képzés fellegvárának számító Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) központi „arénája”. A tehetséges fiatalok mellett a járműipari képzés professzorai ugyanúgy képviseltették magukat, mint az ipari szereplők, akik komoly munkaerő-piaci potenciált látnak ebben a nagyon is komoly játékban.

A műegyetemisták megadták a módját a debütálásnak

A BME FRT csapatnak sorrendben ez a kilencedik versenyautója, egyben a negyedik, amelyik elektromos hajtást kapott. Hogy a mérnökhallgatói gárda nemcsak a tagok mennyiségét, hanem a tevékenységük minőségét illetően is kimagaslóan teljesít, hűen igazolja két adat: a tavalyi versenyautó továbbfejlesztésének tekinthető, Michaela nevű négykerekű 3,5 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 kilométeres óránkénti sebességre, két elektromos motorjának összteljesítménye 160 lóerőnek felel meg.

Így készült az FREC-004 kódjelű versenyautó

A szponzorok listája ugyancsak tekintélyes: autógyártók, vezető beszállítók, a kkv szektor képviselői nagy számban állnak a sikeres vállalkozásnak is tekinthető hallgatói fejlesztőcsapat mögött. Közülük az AVL, a Robert Bosch és a Dendrit cégek képviselői méltatták a közel száz fiatal által több tízezer munkaóra révén megalkotott versenygépet, illetve magát a mérnökhallgatói lelkesedést, szakértelmet, elkötelezettséget.

Szárnyakat kapott Michaela

Michaela egy németországi verseny mellett a Formula Student Hungary megmérettetésen adhat számot képességeiről. Utóbbi verseny szervezőinek képviseletében Csütörtöki Tamás szólt a műegyetemi ünnepi alkalmon megjelent több száz résztvevőhöz. Vélhetően ő volt az első, aki Formula Student témában szakdolgozatot írt Magyarországon, s egykori műegyetemistaként meghatódva beszélt arról, hogy a kezdeti törekvések néhány év alatt milyen látványos gyümölcsöket hoztak.

– Folyamatos fejlődésre van ítélve ez a csapat. Sikersztori, közösség, alkotómunka, hagyománytisztelet – ezekben a hívószavakban jelölte meg Csütörtöki Tamás a BME FRT tevékenységének lényegét.

FREC 004 Rollout - Bemutatták a BME új elektromos versenyautóját
Még több kép a Rollout eseményről

A versenyautó technikai részleteiről fél évvel ezelőtt született cikkünkben számoltunk be alaposabban, a monocoque karosszéria érdekességeit pedig ide kattintva lehet megismerni.

Kiemelt Partnereink