Szolgáltatók Zalában is átadták az új gázbuszokat

Zalában is átadták az új gázbuszokat

autopro.hu | 2023.03.24 14:22

Zalában is átadták az új gázbuszokat

Fotó: Volánbusz Zrt.

Harminckilenc darab gázüzemű autóbuszt állít forgalomba a Volánbusz Zalában. A társaság közleménye szerint csaknem a megye teljes területén megjelennek a buszok, éves szinten mintegy 5,7 millió utazásról gondoskodva. Emellett a távolsági vonalakon nyolc darab korszerű, dízelüzemű járművel is megismerkedhetnek az utasok a közeljövőben.

Hirdetés

Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, a Volánbusz 164 CNG-s MAN Lion’s City autóbuszt szerzett be a közelmúltban. A 2022-ben kiírt beszerzés keretében érkező buszoknak a tervek szerint még 2022 őszén forgalomba kellett volna állnia, ám végül csak 2023 tavaszán került erre sor. Elsőként Szegeden, ezt követően Budapesten, Szolnokon, és végül Zalában adták át a 164 autóbuszt – melyből 75 kék példány került a fővárosi agglomerációba.

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében eddig összesen 74 új autóbusz érkezett Zala vármegye 256 darabos járműállományába. A mostani flottakorszerűsítés tekinthető azonban az eddigi legnagyobb és legjelentősebb mérföldkőnek 2018 óta – írja közleményében a Volánbusz.

Környezetbarát buszok

Az MAN Lion’s City 12 típusú, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő, modern autóbuszok károsanyag-kibocsátása rendkívül alacsony, így nagymértékben hozzájárulnak a közlekedési társaság környezetvédelmi céljainak eléréséhez. A gázüzemű járművek nettó beszerzési értéke megközelíti a 3,66 milliárd forintot. A 39 új autóbusznak köszönhetően a helyközi járműpark több mint 18 százaléka megújul, átlagéletkora 11-ről 9,3 évre csökken. A buszok a töltőállomások üzembe helyezésével párhuzamosan, március 20-tól fokozatosan kapcsolódnak be a helyközi közlekedésbe a vármegye csaknem teljes területén.

A gázüzemű buszok mellett nyolc darab hagyományos meghajtású, azaz dízelüzemű, de a legkorszerűbb, Euro 6e környezetvédelmi besorolású motorral felszerelt Mercedes-Benz Intouro M típusú jármű is érkezik a térségbe, a vármegyéből induló távolsági vonalakra. Az autóbuszok a Zalaegerszeg-Győr, Zalaegerszeg-Székesfehérvár, Zalaegerszeg-Veszprém, Nagykanizsa-Győr, Nagykanizsa-Sopron, Keszthely-Veszprém, Veszprém-Zalaegerszeg, Zalaegerszeg-Keszthely, Keszthely-Zalaegerszeg, Veszprém-Keszthely, Balatongyörök-Keszthely-Zalaegerszeg viszonylatokon állnak forgalomba, ahol éves szinten mintegy 807 ezer utazásról gondoskodik a Volánbusz. A 8 autóbusz összértéke nettó 534,4 millió forint. Az új járműveknek köszönhetően a vármegye helyközi járműállományának átlagéletkora tovább csökken, mindössze 8,1 év lesz – közölte a cég.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink