Szolgáltatók Sok rejlik az AMR-ember kooperáció javításában

Sok rejlik az AMR-ember kooperáció javításában

autopro.hu/V.M. | 2022.02.06 12:20

Sok rejlik az AMR-ember kooperáció javításában

Fotó: Fetch Robotics

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) egyre elterjedtebbek a modern raktárakban, ahol többek között komissiózásra és a termelés kiszolgálására használják azokat. Ez azt is jelenti, hogy egyre többször dolgoznak az emberekkel szorosan kooperálva, ami új folyamatoptimalizálási kérdéseket vet fel.

Hirdetés

Az AMR-ek hatékonyak a konvencionális komissiózási folyamatok idejének csökkentésében, azonban a hatékonyság még inkább javítható a robotok és emberek tevékenységeinek összehangolása által – állítja az amerikai Zebra Technologies robotautomatizálási részlegének vezetője, James Lawton.

A nyomon követési technológiákat fejlesztő vállalat menedzsere szerint a gépek és az emberek munkájának összehangolása által csökkenthetőek a felesleges várakozási idők. „Piackutatás során és robotokat használó létesítmények látogatásakor tapasztaltuk, hogy a robotoknak néha várakoznia kell, mert nincs dolgozó a közelben, akivel elkezdhetnék a közös feladatvégzést. Ennek az ellenkezőjére is van példa”

Nem kell tovább várni a megoldásra

Válaszul a problémára a Zebra és az általa felvásárolt, AMR-eket gyártó Fetch Robotics bemutatott egy új megoldást, ami három új AMR modellből, valamint egy új rendeléskezelési szoftvercsomagból áll. A csomag a Fetch AMR-ekhez fejlesztett szoftverjeinek, valamint a Zebra rendelésteljesítési programjaiban megtalálható funkciók kombinációjából áll.

A Fetch Fulfillment Solutionre keresztelt megoldás révén javítható a robotok és emberek koordinációja, csökkenthető a várakozási idő, és a robotok azt csinálhatják, amiben a legjobbak: a dolgozókat nagy pontossággal irányíthatják végig a termékeknek a raktár egy kompakt részéből kigyűjtésén, csökkentve a sétálva, illetve a komissiózó kocsik tologatásával megteendő távolságot.

Könnyebb egyszerre

A rendszernek egy fontos tulajdonsága, hogy segítségével egyidejűen irányítható és optimalizálható a robotok, valamint a mobil eszközöket hordozó munkavállalók feladatvégzése.

Lawton a Logistics Management szakportálnak nyilatkozva elmondta, hogy a megoldás révén a gépek és az emberek együtt irányíthatóak át a következő feladatra. „Mikor az embereket és az AMR-eket nem külön, hanem együtt lehet menedzselni és átirányítani, úgy hisszük, az eredmény a nagyobb termelékenység.”

A Fetch és a Zebra állítása szerint a megoldásával akár háromszorosára is növelhető a termelékenység a hagyományos komissiózási módozatokkal összevetve.

Természetesen más vállalatok csakugyan dolgoznak az emberek és a gépek közös munkájának koordinálásán, köztük a raktármenedzsment-rendszerek legismertebb fejlesztői is.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink