Szolgáltatók Önerőből fejlesztenek a járműipari vállalatok, nincs szükségük hitelre

Önerőből fejlesztenek a járműipari vállalatok, nincs szükségük hitelre

MTI | 2018.01.19 11:22

Önerőből fejlesztenek a járműipari vállalatok, nincs szükségük hitelre

A vállalati várakozások alapján idén folytatódhat a beruházások bővülése, azonban a tavalyinál lassúbb ütemben, így a vállalatok forráskereslete is lassabban nőhet majd a múlt évihez képest a Magyar Fejlesztési Bank felmérése szerint.

Hirdetés

Az MFB 2017 őszi kérdőíves vállalati felmérése szerint 2016 ősze és 2017 ősze között a felmérést követő 12 hónapban beruházást tervező vállalatok aránya 67,9 százalékról 59,9 százalékra csökkent.

A beruházási szándék csökkenése az elemzés szerint nem tekinthető váratlannak. A KSH adatai szerint 2017 első kilenc hónapjában éves szinten 22,6 százalékkal nőtt a hazai beruházások volumene, ami hosszú távon nem fenntartható. Idén a 2017 végén beruházási szándékot jelző vállalatok aránya alapján 10-20 százalékkal bővülhetnek a hazai beruházások.

A beruházási elképzelések erőteljesen befolyásolják a forrásbevonási terveket is 2018-ban. Az MFB vállalati felmérése szerint a forrásbevonásban gondolkodó cégek aránya várhatóan idén is meghaladja a külső finanszírozási forrás felvételét nem tervezőkét, így a vállalati forráskereslet 2018-ban tovább nőhet, ám a tavalyinál alacsonyabb ütemben.

Néhány jelentős mértékben exportra is termelő ipari ágazatban azonban (járműipar, gumi- és műanyaggyártás, számítógép és elektronikai eszközök gyártása) kisebb forrásbevonási aktivitásra lehet számítani, mint ami a várható beruházási aktivitásból kiolvasható. Vagyis a járműipari vállalatoknak nincs szükségük hitelre az újabb beruházásokhoz.

Ennek oka az elemzés szerint vélhetően az, hogy ezeknek az iparágaknak a jövedelmi helyzete a relatíve nagyobb súlyú devizabevételek és a külpiacoktól várt élénkülés következtében viszonylag stabilnak számít. Emiatt relatív sok vállalat külső finanszírozási forrás igénybevétele nélkül tervez fejlesztéseket.

Kiemelt Partnereink