Szolgáltatók Növekszik a kereslet a KUKA robotok iránt

Növekszik a kereslet a KUKA robotok iránt

Pörge Béla | 2020.05.18 15:48

Növekszik a kereslet a KUKA robotok iránt

Fotó: KUKA Hungária Kft.

Interjú Perity Gáborral, a KUKA Hungária Kft. értékesítései vezetőjével arról, hogy a koronavírus-krízis hogyan befolyásolja a cég működését, illetve a járvány milyen hatással van a digitalizációra és a robotok iránti keresletre.

Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt az élet számos területén került előtérbe a digitalizáció. A járványhelyzetben megnőtt az érdeklődés, esetleg a kereslet a robotok iránt?

A számok és a folyamatos érdeklődés azt mutatja, hogy a kereslet továbbra is növekszik a KUKA robotok iránt globális szinten és a magyar piacon egyaránt. Azonban egyértelműen kirajzolódik, hogy a vírushelyzet miatt bizonyos területeken, ahol eddig nem volt szokványos az automatizálási igény - ilyen például az orvostechnikai ipar, laborrobotok - ott szemmel láthatóan megnövekedett a kereslet.

Csak, hogy néhány ilyen alkalmazást említsünk, amit a jelenlegi vírushelyzet hívott életre: Prágában LBR iiwa kollaboratív robotjaink vakcinákat gyártanak, míg Dániában két KUKA AGILUS kis robot napi 3000 vérmintát válogat szét egy kórházban, tehermentesítve ezzel az ott dolgozókat. A koronavírus-járvány kapcsán egyébként még az élelmiszeriparban is tapasztalunk élénkülést, hiszen komoly nyomás alatt voltak a gyártók az elmúlt időszakban, így egyre több és újabb területen szeretnének automatizálni.

A jelenlegi helyzet meglátása szerint mennyire befolyásolja az Ipar 4.0-ra való átállást?

Az Ipar 4.0 területének bizonyos részeit kifejezetten segíti a jelenlegi helyzet. Az egyik ilyen a távfelügyeleti és online szolgáltatások. Több meghatározó piaci szereplőről is tudunk, akik a KUKA-hoz hasonlóan elkezdték kialakítani ezeket a folyamatokat vagy az eddigi meglévő szolgáltatásukat egy magasabb szintre emelték.

Emellett itt szeretném megemlíteni még az 5G technológiát is. A szabvány tartalmaz olyan elemeket, amik a jövőben lehetővé tehetik a távoli elérés, felügyelet mellett a vezeték nélküli robotirányítást is. Az ezzel kapcsolatos technológiai lehetőségeket mi is nyomon követjük, és amint a szolgáltatók infrastruktúrája és az ügyféligény megjelenik, megvannak a technológiai feltételeink, hogy azonnal reagáljunk rá.

A koronavírus okozta válság mennyiben befolyásolja az idei üzleti tervüket? Milyen évre számítanak?

Természetesen minket is, mint mindenki mást a piacon, befolyásol az, hogy hosszabb időre megálltak a gyárak, helyenként a termelési kapacitások lényegesen visszaestek vagy pedig maradtak a megszokott normál szinten. A legnagyobb problémát egyelőre a bizonytalanság okozza, ami természetesen a beruházásokat érinti elsősorban.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert kifejezetten erős évet kezdtünk, így nem panaszkodhatunk. Azonban új, már előre tervezett projektek esetében számítunk arra, hogy kitolódhatnak a határidők.

Hogyan alakulnak a cég eladásai Magyarországon?

A koronavírus-járvány számos kihívás elé állít bennünket, de büszkék vagyunk arra, hogy ügyfeleink és üzlettársaink továbbra is megbízható partnerként számítanak ránk. Elmondhatjuk, hogy értékesítési és ügyfélkapcsolati csapataink továbbra is minden megrendelést teljesíteni tudtak és tudnak, és az ügyfélkéréseknek eleget tudunk tenni. A járványhelyzet alatt is érkeznek megrendeléseink szép számmal, de természetesen nem azzal az intenzitással, mint egy normál időszakban.

Szerviz és oktatási kapacitásunk kihasználtsága is csökkent a különböző állami korlátozások és a cégek saját védő intézkedési miatt. Azonban május közepétől Magyarországon és Romániában is újraindítjuk KUKA College oktatásainkat és gőzerővel készülünk a karbantartási és szerviz feladatok újbóli ellátására, most már nem csak online, hanem személyesen is. A második félévre továbbra is bizakodva tekintünk, mert úgy látjuk, a járvány utáni kilátásaink pozitívabbak, mint amire egyébként számíthatnánk ebben a helyzetben. Természetesen mindez attól is függ, mikor térhet vissza minden a normális hétköznapokhoz.

Milyen típusú robotok iránt van a legnagyobb kereslet Magyarországon?

Nehéz kiemelni egyetlen robottípust. Korábban az autóipar miatt a közepes– és nagy teherbírású robotokat emeltem volna ki, azonban az elmúlt időszakban a magyarországi ipar fejlődése és a megnövekedett automatizálási igény miatt a teljes portfóliónkra nagy a kereslet. Annak érdekében, hogy tovább erősítsük piaci helyzetünket és a vevői igényeket minél inkább ki tudjuk elégíteni, további új termékeket készülünk bevezetni a piacra még az idei évben.

Kiemelt Partnereink