Szolgáltatók Még odébb van, hogy az 5G minden előnyét élvezhessük

Még odébb van, hogy az 5G minden előnyét élvezhessük

autopro.hu/V.M. | 2019.11.14 08:00

Még odébb van, hogy az 5G minden előnyét élvezhessük

Semmi kétség, az 5G egy olyan technológiai ugrás, mely a jövőben fontos, akár jelen képzeletünket is felülmúló változást hozhat életünkbe, valamint az iparba. Erre azonban még várnunk kell, a következő évek ugyanis még csak a gyorsabb hálózatokról fognak szólni. Mindazonáltal nem árt jobban megismerni az iparágat.

Hirdetés

Sokszereplős hálózat

Mivel az 5G cellás technológia, nem meglepő, hogy fejlesztésében olyan vállalatok járnak az élen, melyek termékportfóliója a központi adó-vevő tornyokon alapuló rendszerekben alkalmazott részegységeken túlmenően a vezeték nélküli cellás hálózatok infrastruktúrájára is kiterjed. Ilyenek az Ericsson, a Nokia és a Huawei is. A cellás rendszereken keresztüli adattovábbításban a tradicionális hálózatok terén érdekelt gyártók, például az amerikai Cisco vagy a Juniper Networks is részt vesznek. Eszközeik gyakran a cellás hálózatok hatékonyságának növelésében jutnak szerephez a más vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatokkal való összeköttetés biztosítása által. Bár az átlagfelhasználó ritkán találkozik ezen vállalatok nevével, termékeik kulcsfontosságúak a vezeték nélküli hálózatok működtetésében.

A rendszert ki is kell építeni

Itt jönnek a képbe a telekommunikációs szolgáltatók, mint az AT&T a tengeren túlon vagy a sokak által ismert T-Mobile. Szerepük természetesen nem merül ki az infrastruktúra telepítésében, hiszen a rajtuk keresztül közvetített szolgáltatásaikat is naponta használjuk. Legtöbbjük csak regionális, néhány országra kiterjedő lefedettséggel rendelkezik. Emellett sokuk az állam tulajdonában van, beleértve a három kínai óriást is, melyek a China Telecom, a China Mobile, illetve a China Unicom. A szolgáltatók által preferált technológiák eltérőek. A kínai cégek például élen járnak az 5G hálózatok fejlesztésében, amivel céljuk az ország technológiai és gazdasági előnyének biztosítása.

Mikor ezek a médiaszolgáltatók más területeken fektetnek be  ilyen volt az HBO-t is magába foglaló Time Warner AT&T általi felvásárlása nem régiben , rendszeresen megkérdőjeleződik fő tevékenységi körük profitabilitása, valamint a benne rejlő növekedési potenciál. Az 5G, illetve az alapját képző infrastruktúra technológiai újításai viszont új és nagy nyereséggel kecsegtető szolgáltatások nyújtását teszi számukra lehetővé.

Biztonsági kockázatok

A hálózatok ki vannak téve az észrevétlen behatolás veszélyének. Ebből adódóan az 5G használata még több kockázatot rejt magában, mivel cellás adó-vevő bázisállomásai a ma megszokottnál várhatóan nagyobb számítási kapacitással fognak rendelkezni, számolt be a Forbes. Egy felhőalapú szolgáltatás telefonos használatakor például elképzelhető, hogy az adatoknak nem kell az adó-vevőn keresztül egészen az adatközpontig utaznia, csak magáig, a bázisállomásig, ahol a nagyobb kapacitás jóvoltából a szolgáltatás fut. Az 5G rendszerek fejlődésével az ehhez hasonló megoldások könnyen valósággá válhatnak, és ez aggodalomra ad okot az iparágnak, valamint a kormányoknak egyaránt. Az aggályok nagyban felelősek a Huawei terjeszkedésének kétes megítéléséért is.

Nyitókép: pixabay.com

Hirdetés

Kiemelt Partnereink