Szolgáltatók Jaguar, Land Rover – Exkluzív importőr lett a Wallis a balkáni piacon

Jaguar, Land Rover – Exkluzív importőr lett a Wallis a balkáni piacon

MTI | 2018.06.04 16:17

Jaguar, Land Rover – Exkluzív importőr lett a Wallis a balkáni piacon

Jelentős növekedést ért el a Wallis gépjármű-kereskedelmi és szolgáltatói tevékenységet ellátó vállalatcsoportja 2017-ben, a négy cég összesített, nem konszolidált árbevétele 97 százalékkal 66,3 milliárd forintra nőtt, adózott eredménye pedig 1,8 milliárd forint lett, több mint négyszerese az előző évinek – közölte a társaság.

Hirdetés

A tájékoztatás szerint a növekedést a csoport regionális terjeszkedése, a gépjármű-kereskedelem és kapcsolódó szolgáltatásai bővülése, a turizmus felfutása, valamint a növekvő lakossági fogyasztások együtt tették lehetővé.

A Wallis Asset Management Zrt. tulajdonában álló gépjármű-kereskedelmi és szolgáltatói tevékenységet ellátó vállalatcsoport tagja a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna és a Wallis Autókölcsönző. A cégek Magyarországon, valamint a közép és délkelet-európai régióban gépjármű- és alkatrész kereskedelemmel, szervizszolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjárműkölcsönzéssel foglalkoznak.

A bővülés elsősorban a balkáni piacok megszerzésének köszönhető, a csoport árbevételének 49 százaléka származott külföldről, elsősorban az újonnan megszerzett régióból. A növekedés jelentős hatékonyságjavulással is együtt járt, az üzemi eredmény 176 százalékkal 1,6 milliárd forintra nőtt.

A csoport legnagyobb tagja a Wallis Automotive Europe (WAE), amely tavaly majdnem ötszörösére, 36,9 milliárd forintra növelte árbevételét. A tájékoztatás szerint a kiemelkedő teljesítmény hátterében az áll, hogy 2016 második felében a WAE elnyerte a Jaguar és Land Rover járművek, alkatrészek exkluzív importőri jogát a balkáni régió hét országában (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Macedónia, Montenegró).

A Wallis Motor Pest és Duna 13 százalékkal 27,2 milliárd forintra növelte tavaly együttes árbevételét.

A Wallis Autókölcsönző, amely a Sixt Rent-a-car nemzetközi hálózatának magyarországi tagja 2017-ben 16 százalékkal 2,2 milliárd forintra növelte árbevételét.

A közlemény idézi Müllner Zsoltot, a Wallis csoport vezérigazgatóját, aki elmondta: további növekedést terveznek újabb márkák és piacok megszerzése révén. A középtávú tervek között szerepel további autóértékesítési pontok nyitása, valamint a már meglévő márkakereskedő- és szervizhálózat fejlesztése Magyarországon és a régióban. A későbbiekben új befektetési lehetőségeket teremthet az iparág átalakulása, így az elektromos autózás fejlődése, az önvezető autók megjelenése és a közösségi autózás erősödése.

A közleményben felidézték, a Wallis áprilisban jelentette be, hogy a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Altera Nyrt.-ben történő befolyásszerzéssel tőzsdére lép a négytagú gépjármű-kereskedelmi és szolgáltatói tevékenységet ellátó vállalatcsoportja. A tranzakciósorozat keretében elsőként a Wallis és a vele összehangoltan eljáró személyek vételi ajánlatot tettek az Altera részvényeire, majd apporttal történő tőkeemelés útján az Altera tulajdonába kerül a jelenleg a Wallis és a menedzsment tulajdonában álló négy vállalat. A később megvalósuló tőzsdei jelenléttel a Wallis célja, hogy a cégcsoport maximálisan kihasználja a nyilvános tőkepiac nyújtotta, a növekedési célok megvalósításához szükséges finanszírozási lehetőségeket közölték.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink