Szolgáltatók Így pörgetné fel az innovációt a francia állam

Így pörgetné fel az innovációt a francia állam

MTI | 2017.09.07 10:32

Így pörgetné fel az innovációt a francia állam

Privatizációs programot indít a francia állam: a nagyvállalati állami tulajdonrészek egy részének értékesítéséből 10 milliárd eurós innovációs alapot hoznak létre. A Renault is érintett lehet.

Hirdetés

Az eladásokkal "az adófizetők tudhatják, hogy a pénzüket a jövőbe, nem pedig a múltba fektetik", fogalmazott még augusztus végén Bruno Le Maire gazdasági miniszter, de akkor még nem nevezte meg az érintett nagyvállalatokat.

Az első nagy szolgáltató, amelyet érint a privatizáció, az Engie (korábbi GDF-Suez). A francia állam 24,1 százalékos tulajdonosa marad az energiacégnek, amelyhez igazgatótanácsában 27,6 százalékos szavazati jog járul.

A következő tranzakciót illetően több vállalat neve is felmerült a francia sajtóban, többek között a Renault autógyáré, az Orange telekommunikációs nagyvállalaté, a párizsi repülőtereké, valamint a francia szerencsejátékoké. Ez utóbbiban az állam 72 százalékos tulajdonos.

Az eladásokat a piaci feltételek függvényében hajtjuk végre, tekintettel az állam és az érintett vállalatok érdekeire közölte az APE.

A létrehozandó innovációs alap körvonalai még nem teljesen tisztázottak. A gazdasági minisztérium szerint a szervezet még ebben a hónapban létrejön, amint a jogi kérdéseket rendezte a tárca.

Kiemelt Partnereink