Szolgáltatók Ha így nő az áramigény, sötétbe borul Hollandia

Ha így nő az áramigény, sötétbe borul Hollandia

autopro.hu/K.Á. | 2020.02.27 11:12

Ha így nő az áramigény, sötétbe borul Hollandia

Fotó: Pixabay

Hollandiában rohamosan növekszik az áram iránti igény, a hálózat működtetéséért felelős egyik energiaszolgáltató kormányzati beavatkozást sürget. A tizenhét milliós országban nemcsak az elektromos autók töltését szolgáló privát, céges vagy köztéri csatlakozópontok száma szaporodik, hanem a napelemmel működő intézmények, otthonok száma is, tehát nemcsak az energiaigény, hanem a betáplálás menedzselése is kihívás.

Hirdetés

Ingrid Thijjsen, az Alliander ügyvezetője úgy nyilatkozott, 2030-ig Amszterdam körül hat-nyolc új transzformátor-állomás kiépítésével lehetne csak megelőzni a túlterhelést. De az ilyen telepek építése már csak a nagyfokú beépítettség, a nagy népsűrűség miatt is problematikus, főleg Rotterdam és Amszterdam térségében.

Az Alliander áramszolgáltató adatai szerint csak Amszterdamban 29 ezer elektromos üzemű autó volt forgalomban 2016-ban, és ez a szám azóta meredeken növekedett. A vállalat élen jár az intelligens hálózatok fejlesztésében, részt vesz az Amsterdam Smart City programban, amely PPP-konstrukcióban fejleszti egyszerre a mobilitást, a lakossági elektronikus szolgáltatásokat, és dolgoz ki szociális, környezetvédelmi terveket az élhetőbb városért. Az okosvárosok fejlesztése azonban úgy tűnik, nem folyik olyan gyorsan, mint ahogy a lakosság változtat mobilitási szokásán.

Áramstop

Januárban történt meg először, hogy egy adott napszakra, este 6-tól este 9-ig egyes amszterdami kerületekben korlátozni kellett a lakossági áramfogyasztást, mivel teljes áramszünet veszélye állt fenn. A hazatérő emberek amellett, hogy tévézni, sütni-főzni kezdenek, elektromos autójukat is töltik, és ez egyre jobban igénybe veszi a hálózatot.

Ebből kifolyólag egy elektromos töltőállomásokat fenntartó cég ebben az esti időszakban szoftveres beavatkozással limitálja az érintett kerületek transzformátor-állomásainak teljesítményét, hogy azok ne tudjanak túlterhelődni.

A newmobility.news szakportál idézte az Elaad.nl töltőcég illetékesét, aki szerint a túlterhelés akkora, hogy ha 10 autót töltenek egy utcában, az száz további háztartás egyszerre történő hálózatra kapcsolásának felel meg, és ez már áramszünetet okozhat.

Az Alliander azt valószínűsíti, hogy ha ilyen ütemben nő a kereslet az áramra, a föld alatti vezetékeket sok helyen mindenképp cserélni kell, és ez rendkívüli beruházást igényel. A hálózatfejlesztés gyors üteme nagy munkaerőhiánnyal is párosul, a vállalat munkavállalási engedéllyel rendelkező menekültek betanítását, illetve még több technikumot végző pályakezdő alkalmazását tervezi.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink