Szolgáltatók Fontos, hogy az Ipar Napjai és az Automotive Hungary ne maradjon el

Fontos, hogy az Ipar Napjai és az Automotive Hungary ne maradjon el

Pörge Béla | 2020.09.22 07:23

Fontos, hogy az Ipar Napjai és az Automotive Hungary ne maradjon el

Dr. Takács János, a GTE elnöke | Fotó: Erhardt László

A Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) számára komoly kihívás volt a járvány miatti digitális átállás, de egyébként is egy digitalizációs forradalom küszöbén állunk, így ez megkerülhetetlen kérdés. Dr. Takács János, a GTE elnöke elmondta, hogy az egyesület legfontosabb feladata tagságának növelése és fiatalítása, az online tér pedig nem válthatja ki a személyes kapcsolatokat. Interjú!

Hirdetés

Áprilisban már adott interjút az autopro.hu-nak, akkor azt mondta, jobb infrastruktúrára lenne szükség a járványhoz való alkalmazkodáshoz, valamint kiemelte, hogy mindenki tanulja az otthoni munkát. Hogyan látja a helyzetet most, a GTE hogyan alkalmazkodott a koronavírus-járványhoz?

Ez egy nagy kihívás volt számunkra, nem voltunk erre felkészülve. Meg kellett teremteni az otthoni munkavégzés feltételeit, de emellett heti két-három nap ügyeletet is tartottunk. A Küldöttközgyűlés digitális megszervezése nehezebb feladat volt, az esemény elektronikus úton való megtartását egy kormányrendelet tette lehetővé, az alapszabályzatunkban ugyanis ez nem volt benne.

A GTE demokratikus működésének érdekében minden tagunknak küldtünk egy emailt, amiben tájékoztattuk őket az elektronikus közgyűlésről, és megkérdeztük, hogy hozzájárulnak-e az online rendezéshez. A döntő többség igennel válaszolt.

A megoldás végül remekül működött, a küldöttek kétharmada elfogadta az indítványokat. Korábban megígértük, hogy Küldöttközgyűlést tartunk személyes részvétellel, díjátadókkal szeptemberben. A járványhelyzet sajnos ezt is keresztülhúzza: a választást megtartjuk elektronikusan, a díjátadóra pedig később kerül sor.

A járványtól függetlenül mi a leghangsúlyosabb téma most a GTE-ben?

A GTE fókuszában a digitális átállás van, ezen a területen intenzíven jelen kell lennünk. Projekteket szervezünk, szeretnénk a fiatalokat is bevonni a tagságunkba. Nem egyszerű feladat a GTE-be fiatalokat toborozni, magam is úgy lettem tag, hogy kétévnyi vidéki munka után úgy éreztem, kimaradtam az egyetemi életből és a szakma aktuális kérdéseiből, de az egyetemi éveim alatt nem csatlakoztam a szervezethez.

A szakmai kapcsolatok szempontjából hasznos GTE-tagnak lenni, kialakul egy nagyon jó kapcsolatrendszere az embernek, ami a későbbi szakmai élet során sokat érhet. Úgy gondolom, ma a fiatalok nem érzik a szakmai kapcsolatrendszer fontosságát, pedig nem lehet mindent mobiltelefonon elintézni.

Olyan projekteket indítunk hazai és nemzetközi területen is, amelyekbe fiatal oktatókat, vagy végzés előtt álló hallgatókat szeretnénk bevonni, sőt, akár munkaszerződést is köthetünk velük egyes feladatokra, amiért díjaznánk is őket. Egy feltételünk lenne ezért, a szerződő résztvevőknek a GTE-be is be kell lépniük. Így a fiatalok is hozzájuthatnának a GTE taginformációihoz, aminek köszönhetően akár a közös munka is megkezdődhetne egyes projektek esetében. Azt gondolom, hogy az együtt végzett munka a legjobb út a kapcsolatépítéshez.

Milyen irányokba nyit még a GTE?

Ez a két fent említett irány, a digitalizáció és a tagságunk fiatalítása a legfontosabb, de ez számos projektet jelent.

A saját infrastrukturális fejlődésünket is előtérbe kell helyeznünk, és nekünk is fel kell készülnünk a digitális átállásra.

Mit tart a közeljövő legnagyobb kihívásának?

A szakma fiatalítását. Az uniós csatlakozás után a mostani 40 és 55 év közöttiek korosztálya külföldön vállalt szakmai munkát, ez a korosztály ezért most hiányzik az egyetemi oktatásból. A mostani fiatalok előtt rengeteg lehetőség áll, de sokszor beállnak a sor végére egy nagyobb cégnél, akár az olyan tehetséges fiatalok is, akik doktorandusznak jöhetnének az egyetemre.

Mit vár a közelgő Ipar Napjai és az Automotive Hungary kiállítások együttes megrendezésétől? Jót tehet a két kiállítás kvázi összevonása?

Kényszerű megoldás, de a Hungexpo jól választott, hogy a két rendezvényt együtt tartja meg. A járvány miatt nem számítunk olyan nagy részvételre, mint normál esetben. Emiatt a kiállítói terület nem lesz olyan zsúfolt, a standok szellősebben lesznek elhelyezve, illetve más biztonsági előírások is segítik majd a rendezvény megtartását.

A kiállítás mellett várjuk a Techtogether versenyt is, örülünk neki, hogy idén is meg lehet tartani ezt az eseményt. A csapatban dolgozó mérnökhallgatók évről évre kreatívan dolgoznak a feladataikon, a műszaki tudásuk mélyítése mellett a csoportmunkát is fejlesztik. A hallgatók és a versenybizottság is felkészült, és az értékelések is komolyak ezeken a versenyeken, ahogy a résztvevő cégek is aktívak, potenciális munkaerőt keresnek, és gyakran találnak is.

A szubjektív megérzésem az, hogy nem volt még olyan Techtogether verseny, amin magam ne tanultam volna valami újat a hallgatóktól.

Hogyan készül a GTE erre a rendezvényre?

A GTE részt vesz a kiállításon, a standunkon bemutatjuk egyesületünk működését, valamint a tervezett konferenciákra előzetes igényfelmérést tartunk. Az idei év nagyon rosszul sikerült ezen a téren, a járvány ellehetetlenítette a konferenciák rendezését, de őszre tervben van egy autóbusz-szakértői tanácskozás, amiről még nem tudjuk, hogy online vagy offline lesz. Emellett tervezünk egy egyetemi tanszékek közötti konferenciát is, ez online kerül megrendezésre.

Fontos, hogy az Ipar Napjai és az Automotive Hungary ne maradjon ki. Egy digitális átállás küszöbén vagyunk, ez lenne az a fórum, amin e digitális forradalom szereplői találkozhatnak egymással.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink