Szolgáltatók „Etikus akkumulátorokat" követelnek jogvédők az elektromos autókba

„Etikus akkumulátorokat" követelnek jogvédők az elektromos autókba

autopro.hu/P.B. | 2020.04.10 12:17

„Etikus akkumulátorokat" követelnek jogvédők az elektromos autókba

Fotó: BASF

Etikus módon előállított akkumulátorokat követelnek a jogvédők. Az Amnesty International szerint öt éven belül radikálisan meg kell változtatnia az elektromos autókat gyártó cégeknek a gyártási folyamataikat.

Hirdetés

Bár több iránya is van az alternatív meghajtásoknak, a tendenciák alapján egyértelműnek tűnik, hogy az elektromos autózás lehet az egyik legnagyobb alternatívája a hagyományos –benzin, gázolaj- üzemanyagokkal működő járműveknek.

Az elektromos autók ma még hatótávolságuk miatt inkább csak a városi közlekedésben jelentenek valódi megoldást, ám a jogvédők szerint más probléma is van az elektromobilitással.

Embertelen módon jutnak nyersanyaghoz?

Az elektromos autók akkumulátorainak egyik legfontosabb eleme a lítium, mellette a kobalt és a nikkel is fontos alkotórészek. Ezeket a fémeket jellemzően Dél-Amerikában és Afrikában bányásszák, jogvédők szerint sokszor úgy, hogy a munkásokat embertelen körülmények között dolgoztatják.

Az Amnesty International számos alkalommal számolt be arról, hogy egyes nagyvállalatok gyerekmunkásokat alkalmazó forrásokból szerzik be a lítiumot és más fémeket. A gyermekmunka mellett probléma az is, hogy gyakran éhbérért termelik ki a munkások a szükséges fémeket.

Mit jelent, hogy egy akkumulátor etikus?

Leginkább azt, hogy tiszta forrásból származik, tehát nyomon követhető, hogyan készült. Az Apple, a BMW, a Daimler és a Renault korábban már közzétette a teljes ellátási láncát, az Amnesty International pedig ezt várja más gyártóktól is, akik felhasználnak lítiumot, kobaltot és más hasonló fémeket.

„Azok a cégek, akik nem veszik figyelembe az emberi jogokat az elektromos autóik gyártásakor, hamis dilemma elé állítják a vevőiket: a bolygó vagy az emberek? Ez egy hibás megközelítés, ami nem vezethet egy ökológiailag tisztább világhoz"

- idézi a DW Kumi Naidoo-t, az Amnesty International vezetőjét.

Kiemelt Partnereink