Szolgáltatók Érik a benzinesek dízelbotránya?

Érik a benzinesek dízelbotránya?

autopro.hu/B.B. | 2017.09.02 06:33

Érik a benzinesek dízelbotránya?

Egy német ügyvédi iroda panasza szerint az emissziómanipulatív szoftvert a benzines kocsikban is bevetette az Audi. A német közlekedési hatóság jelenleg is zajló vizsgálata deríti majd ki, hogy jogi szenzációhajszáról vagy a benzinhajtás kálváriájának kezdetéről van-e szó.

Hirdetés

A dízelbotrány során az Audi már alighanem megszokta az ellene menetrendszerint benyújtott panaszokat és vádakat, most azonban szintet léphet a lassan két éve húzódó ügy: a Dr. Stoll und Sauer ügyvédi iroda szerint a németek a benzines modellekben is felhasználták a manipulatív szoftvert.

Az iroda gyanúja szerint az AL 551 kódú automata sebességváltóval szerelt benzines gépek is monitorozzák a menet közbeni kormánymozdulatokat és 15 százaléknál kisebb mozgás esetén (amikor a kocsi jó eséllyel tesztpadon áll) a programozás különösen ügyel a szabályoknak megfelelő, alacsony károsanyag-kibocsátásra. Az érintett váltótípust több százezer autóba szerelték be.

Az Audi visszautasította a vádakat, a német közlekedési hatóság pedig jelenleg is vizsgálatot folytat az ügyben.

Egyébként nem ez az első hasonló felvetés, USA-beli ügyvédi irodák korábban már pert is indítottak ilyen benzines gyanú miatt. Könnyen lehet, hogy pusztán jogi szenzációhajhászat áll a háttérben, ugyanakkor a dízelek elleni globális hadjárat vehemenciája alapján nem állítható biztosan, hogy a benzines motorok sosem kerülnek hasonló helyzetbe.

Kiemelt Partnereink