Szolgáltatók Biztonságtudományi és technológiai kompetencia központ jön létre

Biztonságtudományi és technológiai kompetencia központ jön létre

autopro.hu | 2021.03.03 13:18

Biztonságtudományi és technológiai kompetencia központ jön létre

Fotó: Pixabay

A létrejövő, ipari biztonságtechnikával foglalkozó Kompetencia Központ célja, hogy kiemelten fontos ipari alkalmazási területeken (olaj- és gázipar, jármű- és közlekedésbiztonság, valamint épület létesítmények) dolgozzon ki hatékonyságot, létesítmény- és folyamatbiztonságot növelő módszereket, illetve ehhez megfelelő IT platformot biztosítson.

Hirdetés

A 2021. március 2-án, Józsa János rektor által megnyitott rendezvény indította útjára azt a közös munkát, mely a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) koordinálásával jött létre és hatékony segítséget nyújt majd, nem csupán a projektben érintett nagyvállalatoknak – Bosch, MOL, ZÁÉV, thyssenkrupp –, hanem a vállalatoknak általában. A különböző területek eredményeit – üzembiztonság, környezetbiztonság, gyártástechnológiák anyag- és energiabiztonsága – egyetemi és ipari kutatások, átfogó ipar-egyetem együttműködés eredményeképpen dolgozzák ki.

Megoldást keresnek a biztonságtudomány kihívásaira

Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettes asszonya elmondta, hogy az ipari biztonságtechnológia nemcsak a jelen, hanem a jövő meghatározó tématerülete is mind a kutatás, mind a piac tekintetében.

Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese hangsúlyozta, hogy a projekt megoldást nyújt majd napjaink legnagyobb biztonságtudományi kihívására, a modellezésen és adatfeldolgozáson alapuló, digitálisan koordinált, biztonságközpontú tervezés és üzemeltetés megvalósítására.

A projekt segítségével az egyetem és az ipari partnerek professzionális tudományos és gazdasági potenciáljainak összekapcsolása valósul meg a Műegyetemen meglévő kompetenciákkal és stratégiai célokkal, melyek olyan új, értékes technológiák és termékek közös kifejlesztéséhez vezetnek, amelyek az üzleti és tudományos elvárásoknak egyaránt megfelelnek – emelte ki előadásában Lengyel László, a BME FIEK igazgatója.

Vállalati részvétellel valósul meg

A Robert Bosch Kft. révén kidolgozásra kerülő integrált mérőrendszer képes lesz részegység-, jármű- és rendszerszinten kezelni az elektromos járműveket és növelni ezek eljutásbiztonságát, megismerve a környezet, a jármű és a közlekedés többi résztvevőjének hatását, és mindezt felhasználva a fejlesztési folyamatokban.

A MOL Nyrt. számára az olaj- és gázipar területén közvetlen gazdasági haszon származik a költségmegtakarításból, ami havária-helyzetek költséges felszámolásának és rendezésének elmaradásából származik. A kritikus helyzeteket is figyelembe vevő új számítógépes programok kidolgozása hatékonyabb irányítási rendszert eredményez, ami a vállalat gazdálkodásának minden szintjén hasznot hoz.

A thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. a fejlesztési folyamat hatékonyságának növelésére új modellalapú és automatizált módszereket valósít meg, mint a szenzorok és alrendszerek megbízhatóságának hatékony analízise pontosabb becslésekkel, hibaterjedés vizsgálatával és a korábbi számítási eredmények újrafelhasználásával, valamint biztonsági analízis modellek készítése a modellek automatikus generálásával és ellenőrzésével.

A ZÁÉV Építőipari Zrt részére az építőiparban a meglévő technológiák és betonanyagok továbbfejlesztésével olyan új típusú hídgerendákat lehet majd létrehozni, amelyek a szabványban megkövetelt biztonsági szinttel és megbízhatósággal rendelkeznek a teljes életciklusuk során, de kedvezőbb anyagfelhasználással mind a gyártási és mind pedig a beépítési költségei csökkenthetők, valamint a tartósság növelésével a karbantartási költségeikben is lehet megtakarítást elérni.

Hároméves projekt

Kotán Attila kancellár zárszóként kiemelte, hogy a három év alatt megvalósuló projekt kiemelt haszna, hogy olyan multidiszciplináris együttműködés jön létre ipari és egyetemi partnerek – vegyészmérnökök, informatikusok, gépészmérnökök, építőmérnökök és matematikusok – között, amely a hosszú távú és közös innováció alapjául szolgálhat, amelynek köszönhetően az egyes ipari alkalmazási területek ugrásszerű fejlődésnek indulnak majd. A Kompetencia központ projekttel kapcsolatban kitért arra is, hogy a Műegyetem Science Park programjához szorosan kapcsolódik a projekt, mely a vállalatokkal közösen valódi értékteremtő munkát eredményez majd.

A Biztonságtudományi és technológiai kompetencia központ projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019.1.3.1-KK-2019-00004 kódszámú pályázatának keretén belül valósul meg.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink