Szolgáltatók Átadták a beszkidi vasúti alagutat, itt bonyolítják majd az exportszállítások több mint felét

Átadták a beszkidi vasúti alagutat, itt bonyolítják majd az exportszállítások több mint felét

MTI | 2018.05.25 11:02

Átadták a beszkidi vasúti alagutat, itt bonyolítják majd az exportszállítások több mint felét

Átadta a Kárpátalját Ukrajna belső területeivel összekötő beszkidi két nyomtávú, 1,8 km hosszú vasúti alagutat, az országban eddig épült legjelentősebb infrastrukturális létesítményt Petro Porosenko ukrán elnök Kárpátalján.

Hirdetés

A Beszkid vasútállomáson tartott átadási ünnepségen mondott beszédében az ukrán államfő kulcsfontosságúnak nevezte a vasúti alagút üzembe helyezését Ukrajna és az Európai Unió gazdasági kapcsolatainak fejlesztését illetően. Az ukrán államvasút évente 20 százalékkal növeli az EU-tagországokba irányuló áruszállítást – idézte az elnököt a 112.ua ukrán hírportál.

Petro Porosenko kifejtette, „amikor Oroszország, a hibrid háború részeként, embargót hirdetve lezárta piacait az ukrán termelők előtt, így próbálva térdre kényszeríteni Ukrajnát, az ukrán termelők növelték termékeik minőségét és előállítását, aminek köszönhetően már Lengyelországgal is majdnem olyan nagyságú a kereskedelmi forgalom, mint Oroszországgal”.

Megjegyezte, az EU-val folytatott kereskedelmi forgalom meghaladja a 40 százalékot. A beszkidi alagúton fog áthaladni a vasúton lebonyolított exportszállítások 60 százaléka – mutatott rá az ukrán elnök.

A beszkidi vasúti alagút, amely részét képezi az 5. számú páneurópai közlekedési folyosónak, 102 millió euróból épült öt év alatt. A beruházáshoz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 40 millió dollár, míg az Európai Befektetési Bank 55 millió euró hitelt nyújtott.

Az új alagútnak köszönhetően, amely az 1886-ban épült egy nyomtávú alagutat váltja fel, az eddigi napi 47 helyett mintegy 100 szerelvény áthaladása válik lehetővé a Kárpátok vízválasztó gerincén, óránként 70 kilométeres sebességgel.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink