Szolgáltatók Árverezni kezdték az 5G frekvenciákat a németek

Árverezni kezdték az 5G frekvenciákat a németek

MTI | 2019.03.20 15:16

Árverezni kezdték az 5G frekvenciákat a németek

Elkezdődött Németországban az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok (5G) kiépítéséhez szükséges frekvenciák árverése.

Hirdetés

Az 5G-technológia segítségével Németország elindulhat a "digitális jövő" felé - hangsúlyozta az árverés kezdetén Jochen Homann, a távközlési szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) vezetője.

A hatóság négy társaságnak engedélyezte a részvételt. A Drillisch Netz, a Telefónica Germany, a Telekom Deutschland és a Vodafone szakemberei szigorú biztonsági intézkedések mellett licitálhatnak, a hatóság mainzi központjában külön-külön helyiségben, egy úgynevezett árverési hálózaton keresztül pályázhatnak 41 frekvenciablokk használati jogosultságára.

Blokkoktól függően legkevesebb 1,7 millió és 5 millió euró (544 millió forint - 1,6 milliárd forint) közötti összeget kell ajánlaniuk. Egy-egy árverési kör legfeljebb 60 percig tart. Az árverés akkor ér véget, amikor egyetlen frekvenciablokkra sincs már új érvényes ajánlat.

A nyertesek azzal a feltétellel használhatják a frekvenciákat, hogy legkésőbb 2022 végéig legkevesebb 100 megabit másodpercenkénti (Mbit/s) letöltési sebességet biztosítanak valamennyi tartományban a háztartások 98 százaléka számára, valamint az autópályák, a legfontosabb főutak és vasútszakaszok mentén. További feltétel, hogy legkésőbb 2024 végéig a fennmaradó főutak mentén is legalább 100 Mbit/s letöltési sebességet, az alacsonyabb rendű utak, a fontosabb vízi szállítási útvonalak és valamennyi fennmaradó vasútszakasz mentén pedig legalább 50 Mbit/s letöltési sebességet biztosítsanak.

A német sajtóban ismertetett szakértői becslések szerint az árverés nagyjából 5 milliárd euró bevételt eredményezhet. A szövetségi kormány ezt az összeget a tervek szerint az iskolák fejlesztésére, a digitális infrastruktúra és az eszközellátottság javítására fordítja.

Vita előzte meg

Az árverés előtt egy sor heves vita zajlott nyilvánosan. Az egyik legnagyobb vita arról szólt, hogy az ország területe alapján, vagy pedig a háztartásokat tekintve kell-e meghatározni a nyertesekkel szemben támasztott szolgáltatásnyújtási követelményeket. A mobilszolgáltatók elvetették a területalapú megközelítést, arra hivatkoztak, Németország területének bő 30 százalékát erdő borítja, amelyeken az 5G elérésének biztosítása felesleges és rendkívül drága lenne.

A másik nagy vita arról szólt, hogy miként vehet részt a fejlesztésekben közreműködőként a kínai Huawei. Ezzel kapcsolatban Angela Merkel kancellár kedden egy berlini konferencián elmondta: azt a megoldást választották, hogy egyetlen társaságot sem tiltanak ki csak azért, mert egy bizonyos országból érkezik, és komoly biztonsági követelményeket határoznak meg valamennyi vállalkozás számára, amely részt akar venni az 5G-hálózatok kiépítésében és működtetésében. Hozzátette: hasznos volna, ha az EU tagországai egységesen kezelnék ezt az ügyet.

Kiemelt Partnereink