Szolgáltatók Volkswagen: a dízelcsúcson ésszerű megoldás született

Volkswagen: a dízelcsúcson ésszerű megoldás született

MTI | 2017.08.24 12:00

Volkswagen: a dízelcsúcson ésszerű megoldás született

A Volkswagen kiállt a dízelcsúcson született megállapodás eredményei mellett a német szövetségi környezetvédelmi miniszter kifogásaival szemben.

Hirdetés

"A dízelcsúcson nagyon ésszerű kompromisszum született" - szögezte le a Volkswagen szóvivője a német dpa hírügynökség megkeresésére adott válaszában. "Késedelem nélkül megvalósítható utólagos módosításokban és az autók lecserélésének ösztönzésében állapodtunk meg. Ehhez képest a széleskörűen alkalmazható hardver megoldások kifejlesztése és hatósági engedélyeztetése éveket venne igénybe" - mutatott rá.

A német szövetségi környezetvédelmi miniszter Barbara Hendricks szerdai nyilatkozatában környezetvédelmi szempontból elégtelennek nevezte a dízelcsúcson született megállapodást a dízelmotorok vezérlő szoftverének frissítéséről, és a régi dízelmotorok hardveres átalakítását követelte megoldásként. A szövetségi környezetvédelmi hivatal mérései szerint ugyanis közel hetven német város levegőjének nitrognén-oxid terhelése még a dízelautók szoftverfrissítése után is a megengedett érték felett fog maradni.

A Volkswagen szóvivője nyilatkozatában viszont hangsúlyozta, hogy a hardveres módosítás technikailag eleve csak az öreg dízelautóknak egy bizonyos hányadánál jöhetne szóba mint megoldás, és akkor is csak aránytalanul magas költségek mellett, ráadásul meglehetősen kétséges eredményekkel. Ezzel szemben a dízelcsúcson az öreg dízelautókra adott roncsprémiumról született megállapodás a fenntartható mobilitást támogató környezetvédelmi alap kedvezményeivel együtt a levegő minőségét tartósan javítani képes eredményt hozhat már rövid- és középtávon is.

A szóvivő rámutatott egyúttal a Volkswagen konszern legújabb generációs motorjainak környezetvédelmi szempontból nehezen kifogásolható paramétereire is. Az ADAC autóklub mérései szerint a Volkswagen legújabb generációs belsőégésű motorjai mind emissziós, mind üzemanyag-fogyasztási szempontból a létező legjobbak közé tartoznak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink