Szolgáltatók Vizsgálat indult a szlovákiai Jaguar Land Rover üzem miatt

Vizsgálat indult a szlovákiai Jaguar Land Rover üzem miatt

autopro.hu/B.B. | 2017.05.29 15:30

Vizsgálat indult a szlovákiai Jaguar Land Rover üzem miatt

Az Európai Unió sokallja a beruházáshoz kapcsolódó 125 millió eurós állami támogatást.

Hirdetés

Probléma merült fel a legújabb, még épülő szlovákiai autógyárral kapcsolatban: az Európai Unió illetékes szervei vizsgálatot indítottak, mivel felmerült a gyanú, hogy a szomszédos ország túllépte gazdasági-jogi mozgásterét a Jaguar Land Rover beruhásának elnyerése érdekében. Szlovákia 125 millió eurós támogatást ajánlott az 1,4 milliárdos fejlesztéshez, ami a számla végösszegének csaknem kilenc százaléka.

A hatósági vizsgálat arra is kiterjed majd, pontosan milyen tényezők szóltak a szlovák helyszínválasztás mellett, valamint hogy az új gyárhoz megszerzett ingatlanok árazása, adózása jogszerű volt-e. Az autógyártó közlése szerint az erős ellátási lánc és a jó infrastruktúra miatt döntöttek Szlovákia mellett, de a helyi kormányzat ajánlata is szükséges volt ahhoz, hogy a beruházásnak végül ne Mexikó adjon otthont.

Az európai uniós, gazdasági versenyre vonatkozó szabályok pontosan rögzítik, milyen támogatásokat ajánlhat fel egy-egy tagállam, hogy nagyobb külföldi beruházásokat vonzzon magához. Ha szabálytalanságra derül fény, akár a JLR-nak nyújtott állami támogatás összege is módosulhat.

Az évente háromszázezer autó előállítására képes üzem jövőre áll munkába, az első itt készülő típus a következő generációs Land Rover Discovery lesz.

Kiemelt Partnereink