Szolgáltatók Világraszóló fejlesztés alakul Martonvásáron

Világraszóló fejlesztés alakul Martonvásáron

Kuthi Áron | 2019.01.24 05:00

Világraszóló fejlesztés alakul Martonvásáron

A külföldi autóipari kutatás-fejlesztési szféra is profitálhat majd a most épülő neutronlabor szolgáltatásaiból. Martonvásár határában készen áll a Mirrotron vezette konzorcium kompakt neutronforrásának csarnoka, a belső munkák befejezése után magának a berendezésnek a megépítése kezdődik. A neutronforrást meghajtó, hidrogénionokkal működő részecskegyorsító megépítésére a közeljövőben írják ki a nemzetközi tendert. Az anyagvizsgáló központ 2021-ben kezdheti el működését, és szolgálhatja többek között az autóipari kutatásokat.

Hirdetés

Múlt nyáron nagyobb médianyilvánosságot kapott az a martonvásári alapkőletétel, amely a Mirrotron Kft. és az MTA Energiatudományi Kutatóközpont közös fejlesztésének startját jelezte. A Fejér megyei településen épül az a laboratórium, amely világszínvonalú berendezéseivel az autóipart és az egészségügyet egyaránt ki tudja majd szolgálni, és a 2020-as években ki is egészíti az MTA Energiakutató Központ nukleáris kutató reaktorát. A fejlesztés Mezei Ferenc akadémikus, Széchenyi-díjas részecskefizikus szakmai irányításával zajlik. Martonvásáron az ő szabadalmai alapján megtervezett optimalizált kompakt neutronforrás-prototípus épül hamarosan, így ez az anyagvizsgáló központ még akkor is egyedülálló lesz a világon, ha hasonló az Egyesült Államokban és Japánban már működik.

Új fejezetet nyitnak a roncsolásmentes anyagvizsgálatban

Ha elkészül az összesen 1,5 milliárd forintos beruházás, a világon Magyarországon fog működni az első olyan anyagszerkezeti neutronlabor, amely nem hagyományos, maghasadással működő reaktort, hanem kompakt technológiát alkalmaz kis helyigénnyel. Az itt végezhető roncsolásmentes anyagvizsgálati technológia ipari, többek közt autóipari alkalmazásaiban világszerte új fejezetet nyithat.

– Mire Európában valamelyik kutatóintézetben elkészülnek egy ilyen típusú kompakt neutronforrással, mi addigra már készen leszünk – tekint pozitívan a jövőbe Pétermann Csaba, a Mirrotron Kft. cégvezetője, aki csak megerősíteni tudja, hogy a kutatók általában nem naprakészek abban, hogy pontosan mi zajlik az ipari világban, és fordítva, az ipar nem tudja, mit tud számukra nyújtani a kutatási szféra. Az ügyvezető éppen ezért járja végig a hazánkban jelen lévő nagy autóipari beszállítókat, hogy a neutronos anyagvizsgálat előnyeit ismertesse velük. A konzorcium célja természetesen a fenntarthatóság, a Pétermann Csaba arra számít, hogy a vállalatok a jövőben nemcsak igénybe fogják venni az itteni laborkapacitásokat, hanem saját befektetéssel fognak saját fejlesztési, minőség ellenőrzési célra specializált berendezéseket építeni a neutronforrás mellett.

– Ott, ahol óránként beadnak egy szabadalmat, nagyon sok ötlet és kérdés merül fel! – mutat rá a cégvezető az autóipari K+F sajátosságára, utalva arra, hogy a kérdésekre a most épülő neutronlaborban lehet majd választ találni. A lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen, a célokat és kutatási eljárásokat a laboratórium és az ipari partner közösen határozhatja meg. Így lehetőség nyílik majd akár közegáramlás-, kopás-, öregedés- és lerakódás-vizsgálatra, ötvözetek szerkezetanalízisére, belső feszültségek, elemösszetétel kimutatására, vagy kompozit anyagok optimalizálására.

Három műszakban, a hét minden napján

A Mirrotron jelenleg 99 százalékban külföldi partnerek számára szállít neutron vizsgálati eszközöket, de egyelőre még támaszkodniuk kell a csillebérci Budapest Neutron Center (BNC) szolgáltatásaira. Itt roncsolásmentes (többek között spektrométeres, gamma-analízises, diffrakciós, radiográfiás, tomográfiás) vizsgálatokat lehet végezni, ám a BNC felügyeleti szerve az Országos Atomenergia Hivatal, és a szigorú előírások miatt havonta csak tíz nap kutatóidőt tudnak biztosítani. Ráadásul egy ilyen reaktornak napi milliós üzemi költsége van, ami a drága, importált hasadó üzemanyag és annak kezelési igényeiből adódik. Viszont a martonvásári helyszín berendezése akár három műszakban is működhet majd a hónap minden napján, mivel – mint említettük – hasadó anyagot nem fog használni, a működési költsége így a reaktorénak a töredéke. Pétermann Csaba meglátása szerint megépítésével a magyar innováció egy olyan eszközt hoz létre, amely önmagában is egy új csúcstechnológiai exporttermékké válhat.

Pétermann Csaba az épülő anyagvizsgáló központ irodaszintjén

A fejlesztés egyedülállósága tehát, hogy a neutronforrás hagyományos nukleáris láncreakció nélkül működik, így nem szükséges köré építeni a legmagasabb szintű biztonsági rendszert. Ráadásul a kompakt forrásra ugyanolyan vizsgálati és gyártási célokat szolgáló berendezéseket lehet majd csatlakoztatni, mint egy reaktor mellett lehetne, csak sokkal egyszerűbben és jobban hozzáférhetően. Az ionforrásra és a protonnyaláb-gyorsító prototípus beszerzésére a közeljövőben írják ki a nemzetközi tendert. A berendezés további két lényeges elemét , a moderátort és a targetet (a neutronokat biztosító és azokat a megfelelő sebességre lelassító berendezés) a hazai konzorcium fejleszti. Ezután helyezik majd üzembe az Európában első és világszinten a legjobb hatásfokkal működő részecskegyorsítóra épülő, optimalizált kompakt neutronforrást. Optimista számítások alapján a központnak 2021-re működőképesnek kell lennie, persze ehhez az is szükséges, hogy a nemzetközi tenderen időben találjanak szállítót, és a berendezés elemeinek összeszerelése időben elkezdődhessen.

Jelenleg a nemzetközi tenderkiírás előszobájában van a projekt, a kiírást a közbeszerzések felügyeletért felelős helyettes államtitkárság közbeszerzési felügyeleti főosztályának jóváhagyására vár. Ezután jelenik majd meg a nemzetközi közbeszerzés, a cégvezető reményei szerint remélhetőleg még februárban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink