Szolgáltatók Varga: a járműipari tesztpálya beruházás 0,1 százalékkal növeli a GDP-t

Varga: a járműipari tesztpálya beruházás 0,1 százalékkal növeli a GDP-t

MTI | 2016.11.04 15:20

Varga: a járműipari tesztpálya beruházás 0,1 százalékkal növeli a GDP-t

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya beruházás megvalósítása rövid távon 0,1 százalékkal, hosszú távon pedig az ennek hatásaként megvalósuló új járműipari beruházások 100 milliárd forintonként akár további 0,3 százalékponttal növelhetik a magyar gazdaság teljesítményét - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken.

Hirdetés

A miniszter erről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és Zalaegerszeg önkormányzata között, a tesztpálya megépítéséről szóló megállapodás aláírásakor beszélt. A dokumentumot Varga Mihály és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere látta el kézjegyével. Az eseményen részt vett Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár, valamint Vigh László, a zalaegerszegi járműipari tesztpálya megvalósításáért felelős miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője is.
A polgármester elmondta, a szaktárca és a zalaegerszegi önkományzat között létrejött megállapodás eredményeként a város biztosítja a tesztpálya megépítéséhez szükséges ingatlanokat és közműveket. Zalaegerszeg 250 hektárnyi területtel járul hozzá a beruházás megvalósításához és 3 milliárd forintot - saját területfejlesztési programja egynegyedét - fordít ipari útfejlesztésre, közművekre, feltárásra.
A miniszter ismertette: létrejött az Autóipari Próbapálya Zala Kft., amelynek a feladata, hogy elindítsa, megvalósítsa a tesztpálya beruházást. A mintegy 35 milliárd forint értékű beruházás első fázisában, 2017-ben megépül három hagyományos járműdinamikai tesztelem, létrejönnek az autonóm járművek tesztelésére alkalmas specifikus részek, a kiszolgáló épületek, kapcsolódó infrastruktúra beruházások.
A második fázisban, 2018-tól kiépül a nagysebességű oválpálya, sor kerül a járműdinamikai tesztelemek további fejlesztésére, további kiszolgáló épületek létrehozására. Hozzátette, bízik abban, hogy 2019 végén egy teljesen megvalósult beruházást adhatnak át, a költségvetés biztosítani fogja az ehhez szükséges forrásokat.
Varga Mihály kifejtette: a beruházás megerősíti Magyarország hosszú távú kutatás-fejlesztési-innovációs (k+f+i) versenyképességét és járműipari pozícióját, növelni fogja a járműipari kapacitásokat és a működőtőke-beáramlást, további beszállítói csatornák erősödhetnek meg, és segíteni fogja a vállalati-felsőoktatási együttműködést is.
Az autóipar napjainkban robbanásszerű technológiai átalakulás előtt áll, egyre inkább előtérbe kerülnek az alternatív és kombinált meghajtó erőforrások, valamint teret nyernek az autonóm járművek. A változásokra Magyarországnak is reagálnia kell - mondta a szakminiszter.
Kitért arra is, hogy Magyarországon globális cégek birtokolják azt a tudást, amely a technológia átalakulást vezényli, ugyanakkor a hazai kutatás-fejlesztési részlegek is megerősödtek, képessé váltak arra, hogy a globális gyártók beszállítói legyenek.
Ha Magyarország nem ruház be központi forrásokból is ebbe az ágazatba, a tesztelési kapacitások hiánya fékező tényezővé válhat. Az, hogy a világ húsz legnagyobb autóipari beszállító vállalatából tizenöt jelen van Magyarországon, növeli e kérdés súlyát. Az új tesztpálya a határon túli - például dél-német, észak-olasz, Graz környéki - járműipari bázisokat is ki tudja szolgálni majd - mondta a tárcavezető. Hozzátette, az is Zalaegerszeg mellett szólt, hogy oldani kívánják a területi egyenlőtlenségeket.
A projekt célja az is, hogy erősítse a járműiparhoz kapcsolódó felsőoktatást, támogassa a járműipari kutatás-fejlesztési kapacitások integrálását, segítse a hazai kutatás-fejlesztési szolgáltatások eljutását a nemzetközi piacra - emelte ki a szakminiszter. Hozzátette: a járműipari beruházások növekedése tovább erősíti a beszállítói, valamint az innovációk hasznosítására épülő hazai kis- és közepes vállalkozásokat.
Balaicz Zoltán elmondta, a város 2014 végén együttműködési megállapodást kötött a helyi vállalkozásokat segítő szervezetekkel, kamarákkal. Kialakítottak egy kamattámogatási rendszert, amelynek keretében az önkormányzat átvállalja a kamatterheket a helyben működő, magyar egyéni vállalkozóktól, kis- és közepes vállalkozásoktól, ha fejlesztési hitelhez jutnak, így segítve a munkahelyek számának bővülését. Egy 38 pontból álló befektetésösztönző programot is elindítottak. Létrehoztak egy vállalkozói alapot is, amelyből a bővítést tervező vállalkozásokat például út- vagy buszmegálló-építéssel, közműcsatlakozással segítik, a város 2016-os költségvetése 400 millió forintot tartalmaz erre a célra. Zalaegerszegen az elmúlt két évben 3000 új munkahely jött létre a kormány támogatásával - mondta a polgármester.

Kiemelt Partnereink