Szolgáltatók Varga Mihály: a logisztika többet érdemel

Varga Mihály: a logisztika többet érdemel

MTI | 2016.05.22 08:20

Varga Mihály: a logisztika többet érdemel

Az ágazatban komoly növekedési lehetőség van, ezért erre a szektorra a következő években nagyobb hangsúlyt kell helyezni a nemzetgazdasági miniszter szerint.

Hirdetés

Varga Mihály a tárca és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. által szervezett közúti áru- és személyszállítási állásbörze megnyitóján emlékeztetett: egy tavaly ősszel elindult programban a kormány ötmilliárd forintot fordít arra, hogy hatezren ingyenesen szerezhessenek C, D vagy E típusú gépjárművezetői jogosítványt.

Azt mondta: a program tapasztalatai rendkívül kedvezőek, így jó esélyt látnak arra, hogy folytassák, kiegészítsék a kezdeményezést

A kormány azért támogatja a hivatásos gépjárművezető-képzést, mert rugalmasabbá teszi a gazdaságot, sokan könnyebben találnak álláslehetőséget, és az ágazat szereplői is könnyebben jutnak munkaerőhöz - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

Ismertetése szerint az áruszállítási teljesítmény 2012 óta folyamatosan emelkedik, és a magyar vállalkozások nemzetközi fuvarozási teljesítménye az elmúlt tíz évben több mint két és félszeresére nőtt. Az országban csaknem 12 ezer fuvarozási vállalkozás működik több mint 63 ezer járművel.

A közúti közlekedési szolgáltatási szektor foglalkoztatja a magyarországi munkavállalók 3,5 százalékát - mondta, hozzátéve: a kormány úgy gondolja, hogy a szektorban van munkaerő-tartalék. Az ágazat 500 milliárd forintos adóbefizetésével az államháztartás bevételeinek 5 százalékát biztosítja, ez az arány a balti országoknál 10-12 százalék, ami mutatja a lehetőségeket.

Varga Mihály ismertette: az elmúlt években elindított képzési programok ebben az ágazatban mintegy háromezer ember munkához jutását segítették. Az említett programban - nehézgépjármű- és autóbusz-vezetői képzésekkel - a logisztikai ágazat több területe juthat munkaerőhöz.

A tárcavezető szavai szerint amikor a járműipar túl nagy szerepet tölt be a gazdasági növekedésben, és keresik azokat a területeket, ahol van mód a növekedésre, akkor a logisztikai ágazatra, a védelmi iparra, a gyógyszergyártásra, az élelmiszeriparra kell nagyobb hangsúlyt helyezni a következő években.

Wáberer György miniszterelnöki megbízott, a program szakmai kezdeményezője azt mondta: a bérek évről évre, dinamikusan nőnek, ezért úgy gondolja, "néhány éven belül a gépkocsivezetőink el fogják érni a nyugati gépkocsivezetői bérek szintjét”, és ezzel meg fog szűnni az ágazatban meglévő munkaerőhiány.

Közölte: a programban részt vevők közül ezer jelentkezőnek már biztos munkahelye van, ezt fél év alatt érte el a szakma.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink