Szolgáltatók Varga József: ha egy csomagolástechnikai cég kizárólag csomagol, tönkremegy

Varga József: ha egy csomagolástechnikai cég kizárólag csomagol, tönkremegy

Pardavi Mariann | 2016.06.06 08:38

Varga József: ha egy csomagolástechnikai cég kizárólag csomagol, tönkremegy

A székesfehérvári Adu Alba Kft. Hungaropack különdíjjal pályázott a WPO (World Packaging Organization) Worldstar díjára, amit a csomagolás Oscarjaként tartanak számon. Varga József ügyvezetőt arról kérdeztük, hogyan tud a műanyag habtálcából profitálni a magyar járműipar.

Hirdetés

– Mit gondol, miért az Adu Alba fejlesztése érdemelte ki az elismerést?
– A kisméretű alkatrészek elsősorban ipari célú felhasználásához elterjedt megoldás a tálcás betétes csomagolás. Mi a már megszokott műanyag lemez helyett egy polietilén hablemezből vákuumformázott habtálcát fejlesztettünk ki erre a célra. Ez a hablemez viszont megfelelő technológia kialakítása mellett a műanyaglemezt feldolgozó gépeken is formázható. A tálca formázásához szükséges szerszám kivitele egyszerűbb, ezáltal olcsóbb lett. A habtálca által kínált áruvédelem tökéletes, anyagjellemzőinél fogva a termékek rögzítéséhez is hatékonyan hozzá tud járulni és hő-, valamint zajszigetelő képességgel is rendelkezik. A megoldás előnye elsősorban a csomagolóeszköz alacsonyabb tömegében mutatkozik meg, ott, ahol a szállítási költségek lényeges összetevője a küldemény teljes tömege.

Az Adu Alba Kft. két ügyvezetője a Worldstar díjátadón: Vargáné Csikós Tímea és Varga József

– Milyen autóipari cégek választották a cég által nyújtott csomagolási megoldásokat?
– Az árbevételünk harmada az autóiparban tevékenykedő cégektől származik, az egyik legnagyobb partnerünk a kecskeméti Mercedes. A cégünk családi vállalkozás, a feleségem és én is korábban egy multinacionális vállalatnál dolgozunk, így jól ismerjük azok szolgáltatók felé nyújtott elvárásait.

– Milyen lépéselőnyük származnak ebből?
– A partnereink nemcsak a kiváló minőséget várják el termékeinktől, az ma már nem elég, hogy a konkurens cégek közül minket válasszanak. Fontos, hogy egyéb, kapcsolódó szolgáltatásokat is nyújtsunk. A magas hozzáadott érték kötelező manapság.

– Mivel egészíti ki csomagolási szolgáltatásait az Adu Alba?
– Alaptevékenységünk a fa-, műanyag- és papíralapú csomagolóanyagok tervezése és gyártása. A faalapú csomagolóanyagaink a világ számos pontjára eljutnak, egyutas raklapokat, csomagolóládákat, speciális gépcsomagolásokat készítünk az ISPM 15 szabvány szerint hőkezelt fából. Vákuumformázással széles kínálatban gyártunk csomagolóeszközöket műszaki műanyagokból. Termékeink között megtalálhatók a vákuumformázott logisztikai és csomagolótálcák, a néhány grammos és több kilogrammos súlyhatárok között. Hullámkarton és kartonplaszt anyagokból csomagolódobozokat, elválasztókat, rekeszeket gyártunk, akár antisztatikus kivitelben is. Komplex szolgáltatásainkat 3D nyomtatással és szerszámkészítéssel is kiegészítjük. Az a célunk, hogy minél szélesebb skálán tudjuk kiszolgálni partnereink igényeit a tervezéstől egészen a gyártásig.

– Hányan dolgoznak a cégnél jelenleg?
– Hatvanan vagyunk a 2700 négyzetméteres székesfehérvári telephelyen. Öt mérnököt foglalkoztatunk, meggyőződésem, hogy a hatékony problémamegoldás, a hozzáállás a leglényegesebb mérnöki tulajdonság. Jellemző manapság, hogy nehezen találni megfelelően képzett munkatársakat, ez sajnos minket is érint. Mi a versenyképes fizetés mellett családias légkörrel is tudunk szolgálni.

– Hogy látja, a munkaerőhiányon felül, mi lesz a következő évek kihívása a szakmán belül?
– Egy kartonlap még nem csomagolástechnika, ezzel rengetegszer találkozunk. Komplex megoldásokkal kell szolgálni az autóiparnak, csak így lehet egy vállalkozás versenyképes. Komplett rendszerekben kell gondolkozni, ami akár több fajta anyagot is felhasznál a megfelelő biztonság érdekében.

– Melyik csomagolási megoldásukat emelné ki, ami az utóbbi időben a legnagyobb büszkeségre adott okot?
– Az egyik legnagyobb magyarországi autógyártónál teljesen átterveztük a tengerentúli csomagolásokat, jó visszajelzéseket kaptunk. Az egyik specialitásunk a magasfényű, lakkozott alkatrészek csomagolása: ezek a termékek azért különlegesek, mert nagyon sérülékenyek. Büszkék vagyunk arra, hogy nullára csökkenthető a mi csomagolási megoldásunkkal a sérülések száma.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink