Szolgáltatók Twitteren közölte Trump a Kínával kapcsolatos terveit

Twitteren közölte Trump a Kínával kapcsolatos terveit

MTI | 2018.05.04 08:51

Twitteren közölte Trump a Kínával kapcsolatos terveit

Magas rangú amerikai delegáció érkezett csütörtökön Pekingbe, hogy folytassák a két ország kereskedelmi vitáiról szóló egyeztetéseket, ezzel egy időben Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben közölte, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatot kíván fenntartani Kínával.

Hirdetés

Trump bejegyzésében aláhúzta: az amerikai pénzügyi delegáció célja, hogy egyenlő helyzetet teremtsen a két ország kereskedelmi viszonyában, egyúttal reményét fejezte ki, hogy hamarosan lehetősége nyílik személyesen egyeztetni Hszi Csin-ping kínai államfővel.

Várom a találkozást Hszi elnökkel a nem túl távoli jövőben. Mindig is jó (nagyszerű) kapcsolatban maradunk majd hangsúlyozta.

Donald Trump régóta kifogásolja az általa egyenlőtlennek tartott kínai kereskedelmi politikát, mely véleménye szerint hatalmas deficitet eredményezett az Egyesült Államok számára a kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

A Pekingbe érkezett amerikai küldöttek, köztük Steve Mnuchin pénzügyminiszter, Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója és Wilbur Ross kereskedelmi miniszter, kétnapos tartózkodásuk során a kínai elnök gazdasági főtanácsadója, Liu Ho vezette küldöttséggel folytatnak megbeszéléseket. Mnuchin a Fox televíziónak hétfőn adott interjújában elmondta, hogy kínai tárgyalópartnereiknek a kereskedelmi deficit, a szellemi tulajdon védelme, a kényszerű amerikai-kínai közös vállalatok és így a fejlett amerikai technológiák kötelező átadása ügyét kívánják felvetni. A tárcavezető is optimistának mondta magát a tárgyalások sikerességét illetően.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink