Szolgáltatók Trump lazítani készül Obama zöld törvényén

Trump lazítani készül Obama zöld törvényén

autopro.hu/Sz.K. | 2019.07.19 14:54

Trump lazítani készül Obama zöld törvényén

Huszonhárom szövetségi állam – élükön Kaliforniával és New York Állammal – arra buzdítja a Trump-kormányzatot, hogy ne lazítson az érvényben lévő üzemanyag-hatékonysági és emissziós előírásokon. A republikánus vezetés az engedékenyebb szabályozás bevezetésével az autóiparnak szeretne kedvezni, de vannak haladó államok, amelyek már igencsak sokat fektettek az alternatív meghajtású járművek elterjesztésébe.

Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök 2018 augusztusában jelentette be, hogy befagyasztja üzemanyag-hatékonysági előírásait, és elveszi Kaliforniától a jogot, hogy az állam maga hozza meg emissziós szabályozásait.

A még hivatali előd, Barack Obama által hozott 2015-ös szabályozás szerint lépcsőzetesen egyre kevesebb károsanyag-kibocsátású és az üzemanyagot egyre hatékonyabban felhasználó személygépjárművek kapnának engedélyt. Az Obama-kormányzat 2016-ig a 46,7 mérföld/gallon flottaszintű fogyasztási szint elérését írta elő az autógyártóknak, míg Trump most a 37 mérföld/gallonos szintet célozta meg.

A politikai élű vita legújabb fordulója, hogy a lakosság 52%-át és az ország gazdasági teljesítményének 57%-át adó államok kormányzói „folyamatos, jelentőségteljes, évenként csökkentett üvegházhatású gáz-kibocsátást és szennyezőanyag-szabályozásokat akarnak, miközben pénzt takarítanak meg”, továbbá azt szeretnék, hogy „a meglévő szövetségi szuverenitás megmaradjon, hogy így védje állampolgárait a járművek légszennyezésétől”.

A fragmentált piac nem érdeke az autógyártóknak

A vitát azonban mindenképpen úgy lenne észszerű eldönteni, hogy a járművek államközi átjárhatósága biztosítva legyen, vagyis minél kevesebb akadály legyen a szabad mozgás előtt.

Az Autógyártók Szövetsége, a General Motors-t, a Volkswagent, a Toyotát és további autógyártókat képviselő szervezet közlése szerint tarthatatlan megfelelni különböző előírásokkal rendelkező piacoknak a különböző államokban, de az is tarthatatlan, hogy olyan előírásoknak feleljenek meg, melyek olyan magasak, hogy csupán néhány elektromos autó tudja betartani őket. A csoport hangsúlyozta, arra buzdította a szövetségi kormányt és az államokat, hogy találjanak arany középutat, mely évente szigorítja az előírásokat, azonban összeegyeztethető a piaci kereslettel.

A Környezetvédelmi Ügynökség jelezte, hogy még nyáron bemutatja üzemanyag-hatékonysági javaslatait. A Reuters brit hírügynökség szerint viszont a szabályozás végső formája akár többéves jogi csatákhoz is vezethet, amely miatt az autógyártók kétségek közt őrlődhetnek jövőbeli emissziós szintjüket tekintve.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink