Szolgáltatók Több milliárd forint értékben kapott szoftvereket öt egyetem az S&T-től

Több milliárd forint értékben kapott szoftvereket öt egyetem az S&T-től

Beck András | 2019.11.06 14:02

Több milliárd forint értékben kapott szoftvereket öt egyetem az S&T-től

Az S&T Consulting Hungary Kft. (S&T) ma bejelentette, hogy elindítja a magyar felsőoktatás történetében egyedülálló S&T University 4.0 Programot. Az S&T az ország egyik vezető IT rendszerintegrátoraként és ipari digitalizációs szakértőjeként a programmal hozzá kíván járulni az egyetemek ipari digitalizációs képzési lehetőségeinek fejlesztéséhez.

Hirdetés

Altair, Moldex3D, PTC és Visual Components szoftvereket kap öt éves használatra a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem és a Széchenyi István Egyetem.

Ipari digitalizáció

"Az ipari digitalizáció elkerülhetetlen, így az a célunk, hogy Magyarországon ne legyen olyan vállalat, amely nem rendelkezik ipari digitalizációs képességekkel. Aki most vág bele annak már jelentős hátrányt kel leküzdenie. Új koncepciókat kell alkalmazniuk a mérnököknek. Az egyetemről kikerülő mérnököknek ezeket a technológiákat nem csak képesség szinten kell ismerniük, hanem a továbbfejlesztésükre is képesnek kell lenniük. Az Ipar 4.0 a szakértők átalakulását is magával vonja majd" – mondta Szabó Péter, az S&T Consulting Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szoftverek átadása kapcsán.

University 4.0

Az ipari digitalizációs oktatást elősegítő S&T University 4.0 Programban az S&T a rendszerintegrátori tapasztalatai alapján segíti az egyetemi rendszert azért, hogy az megfeleljenek a kihívásoknak – tette hozzá az ügyvezető igazgató. Gyorsan változnak az iparhoz kapcsolódó technológiák, ezért a szakma kötelessége, hogy naprakészen tartsa az oktatást.

Most kezdődik az érdemi munka

"Másfél éves szervező munka áll a mai bejelentés mözött. Csúcskategóriás Ipar 4.0 szoftvereket és megoldásokat adunk öt évre díjmenetesen. A szoftverpartnerek által felajánlott licenszek értéke ipari áron több milliárd forint. Tehát komoly érték került az egyetemi szféra kezébe" – húzta alá Szabó Péter. Álláspontja szerint az érdemi munka csak most kezdődik, a való hasznosulással.

"Üzletileg a fő célkitűzés, hogy az egyetemről kikerülő kollégák számára megkérdőjelezhetetlen legyen ezen technológiák alkalmazása. Így a mi értékesítőinknek nem kell majd meggyőznie a frissen végzett mérnököket arról, hogy az alkalmazásuk miért szükséges. Konkrét bevételi cél nem tartozik a programhoz. Nyilván használnak már szoftvereket, de így ezeket is megismerik majd" – mutatott rá az ügyvezető igazgató.

Végeselemes szimuláció

Négy cég, az Altair, a Moldex3D, a PTC és a Visual Components szoftvereit kapják meg az egyetemek.

"Az Altair a világ egyik vezető végeselemes szimulációs szoftvergyártója, széles és mély merítéssel lehet benne dolgozni, a gépészettől az elekromágnesességig szinte minden szimulálható vele. Az autóiparban különösen elterjedtek az Altair megoldásai. A Magyarországon működő vezető autóipari cégek is használják sokrétű eszköztárát. Specialistáknak is kínálnak megoldásokat, amik a mesterképzésben és a nonprofit kutatásokban használhatók" – húzta alá Nyirő Ferenc, az S&T Consulting Hungary ipari digitalizációs üzletágának vezetője. Az Altair licensz-struktúrája rendkívül rugalmas, 50 egységgel a teljes termékportfólió használható. Minden egyetem 500 egységet kap. Tantermi oktatáshoz kisebb darabokra szedhető a szoftvercsomag.

Fröccsöntés

"A Moldex3D a fröccsöntés-szimuláció mestere, tajvani egyetemi projektből nőtte ki magát. Műanyagokkal kapcsolatban komplex megoldásokat nyújt. A legmagasabb szintű Moldex Professional csomagban a legkomplexebb műanyag fröccsöntési helyzetek is szimulálhatók. 100 csomagot adunk át, amit egy központi licensz szerver szolgál ki" – tette hozzá Nyirő Ferenc.

Creo és Windchill

A PTC hagyományosan az S&T legnagyobb partnere. 500 Creo licenszet adnak át, ezzel komplex, integrált rendszerben minden műszaki probléma megoldása tervezhető. "A Creo fejlesztése az Ipar 4.0 igényeit igyekszik kielégíteni. Az összekapcsolt termékek fejlesztése kiemelt terület a PTC szoftverén belül. Kiterjesztett valóság kezelésére és 3D nyomtatáshoz is használható, de a papírmentes tervezésben is élen jár.

"500 Creo licenszet adunk át, ez kényelmesen kiszolgálhatja az egyetemi igényeket. A Windchill PLM megoldás is a része a csomagnak, a kollaboratív tervezés alapjait is meg tudják tanulni a hallgatók, amely tudás a munkaerőpiacon is sokat ér. Termékkonfigurációt és egységes vizualizációt valósíthatnak meg így, és megoszthatják egymással az adataikat is a felhasználók, például az egyetemi autóépítő csapatok. Közös egyetemi projektekben is hasznos átjáró megoldás lehet" – fűzte hozzá az ipari digitalizációs üzletág vezetője.

Fiss partnerség

A Visual Components friss partnerség az S&T számára. Ezzel modern gyár és robotszimulációt lehet létrehozni. Jól skálázható, modern szoftverről van szó. A céget, amely kifejlesztette 2017 végén a KUKA felvásárolta fel, de nagy önállósággal dolgozhatnak és élenjáró más cégek is használják a termékeiket. Nagy e-learning tananyag támogatja, így egyedül is elsajátítható a szoftver használata. Harminc prémium verziót kap minden egyetem díjmenetesen.

Beépülés az oktatásba

"Alapvető cél, hogy a szoftverek beépüljenek az oktatásba és hasznosuljanak. Fél évenként egy monitorrendszerrel követik az együttműködés utóéletét. Ez a beépülés az egyetemek is elemi érdekük. Azért ezzel az öt egyetemmel indítottuk a programot, mert ezek közel vannak az autóipari központokhoz" – mondta Nyirő Ferenc.

Kiemelt Partnereink