Szolgáltatók Szabad az út Németországban az önvezetés előtt

Szabad az út Németországban az önvezetés előtt

autopro.hu/B.B. | 2017.05.16 06:30

Szabad az út Németországban az önvezetés előtt

A német parlament engedélyezte a technológia nyilvános tesztelését, egyben tisztázta, milyen feltételeknek kell megfelelni a használat közben. Nem kis lépés ez az ország autóiparának.

Hirdetés

Elfogadta a vonatkozó törvényt a német parlament, így lehetővé tette az önvezető autók közúti forgalomban való használatát az ország útjain. A már tavaly óta a törvényhozók célkeresztjében lévő témakör fejleménye nagy előrelépést jelenthet a technológiát csiszoló autógyártóknak, beszállítóknak és techcégeknek. Többek között a VW, a Daimler és a BMW is tekintélyes erőforrásokat fektet a technológia fejlesztésére, mely a német közlekedési miniszter szerint a legnagyobb mobilitási lépcsőfok az autó feltalálása óta, írja az autonews.com.

Az új törvény előírja: a sofőrnek mindig a kormány mögött kell ülnie, hogy szükség esetén átvegye a kormányzást a géptől, vagyis a vezetés közbeni ügyintézés vagy épp pihenés még várat magára. Komoly előrelépést jelent azonban, hogy egy, funkciójában a fekete dobozhoz hasonló eszköznek az utazás minden pillanatát rögzítenie kell, így utólag egyértelmű lesz, ki irányította a járművet. Ez az esetleges balesetek kivizsgálásakor, a felelősség megállapításakor jelenthet majd nagy segítséget. Ebből következik, hogy kézi vezérlés esetén a felelősség a sofőrt, automata üzemmódban viszont a gyártót terheli.

A németek már most előírták, hogy a törvényt két év múlva az addig összegyűjtött adatok és adatvédelmi tapasztalatok alapján újra kell vizsgálni. Utóbbi azért is fontos kikötés, mivel jelenleg még a különböző országok kormányainak, hatósági szerveinek véleménye is eltér az ügyben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink