Szolgáltatók Sivatagból nőne ki a gazdasági szupercsoda

Sivatagból nőne ki a gazdasági szupercsoda

MTI | 2017.10.24 14:44

Sivatagból nőne ki a gazdasági szupercsoda

Ciprus területénél háromszor nagyobb kiterjedésű gazdaságfejlesztési övezetet hoz létre Szaúd-Arábia, és a gazdaság diverzifikálásának jegyében több mint 500 milliárd dollár értékű befektetéseket hajt itt végre - jelentette be Mohamed bin Szalmán trónörökös kedden.

Hirdetés

Rijádban kedden kezdődött háromnapos nemzetközi gazdasági konferencia, amelyen a jövő beruházási kezdeményezéseit tekintik át.

A trónörökös elmondta, hogy az új gazdasági zóna NEOM néven 26 500 négyzetkilométeren terül majd el a sivatagi királyság északnyugati részén, a Vörös-tenger partján. Egyes szektorai Jordániával és Egyiptommal lesznek határosak.

A külföldi befektetők által is támogatott gazdaságfejlesztési övezetben olyan, egymástól különböző területekkel foglalkoznak majd, mint az energia, a víz, a biotechnológia, az élelmezés, a digitalizáció, média és szórakoztatás. A szaúdi kormány azt tervezi, hogy a következő években több mint 500 milliárd dollárt fektet be az övezetben,

A világ elsőszámú olajexportáló országa, Szaúd-Arábia jelentős költségvetési hiányt halmozott fel azóta, hogy 2014 nyarán összeomlott a kőolaj világpiaci ára. A trónörökös herceg 2016-ban terjesztette elő a Vízió 2030 néven ismert tervet, amely a kőolajtól túlságosan függő gazdaság átalakítását irányozza elő. Ennek jegyében például a következő tíz évben tőzsdei részvénykibocsátás révén eladják az állami tulajdonban álló olajvállalat, az Aramco 49 százalékos részét.

Amín Nászer, az Aramco vezérigazgatója a konferencián arról beszélt, hogy a kőolajipari befektetések elmaradása miatt hiány keletkezhet a világpiacon a jövőben. Az utóbbi években az alacsony olajárak következményeként 1000 milliárd dollár értékű fejlesztést halasztottak el vagy töröltek, ebből 300 milliárd dollárt kellett volna feltárásra, 700 milliárd dollárt pedig az olajmezők fejlesztésére fordítani.

- Ez hatást gyakorol az energia jövőjére, ha nem teszünk semmit - mondta Nászer, aki szerint a világnak több kőolajra lesz szüksége, és még több évtizedig is eltart, amíg az energiamixen belül a megújuló energiaforrások aránya jelentős mértékre emelkedik.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink