Szolgáltatók Romlottak a számok az OMV-nél

Romlottak a számok az OMV-nél

MTI | 2016.08.10 14:26

Romlottak a számok az OMV-nél

Több mint 40 százalékkal csökkent, de meghaladta az elemzői várakozásokat az OMV osztrák olaj- és gázipari nagyvállalat eredménye az idei második negyedévben.

Hirdetés

A nyersanyagiparban használatos, a beszerzési költségek nettó változását is figyelembe vevő CCS (Current Cost of Supplies) eredményszámítás alapján az OMV idén áprilistól június végéig 214 millió euró (66,5 milliárd forint) EBIT eredményt ért el. Ez 43 százalékos visszaesés 2015 második negyedévéhez képest. Az elemzők 190 millió eurót vártak.

A vállalatcsoport közölte: 200 millió euróval csökkenti az idénre - eredetileg 2,4 milliárd euró értékben - tervezett kiadásait, egyszersmind 100 millió euró helyett évi 150 millió euróval csökkenti költségeit 2017 végéig.

Az alacsony olajárak miatt a kitermelési üzletág 603 millió euró veszteséget termelt a második negyedévben. Tavaly ilyenkor 106 millió euró profitot ért el.A kitermelés volumene az év végén kicsivel meghaladja a napi 300 ezer hordót az OMV várakozása szerint.

Idén eddig a Brent típusú kőolaj átlagára 26 százalékkal alacsonyabb mint tavaly. Az OMV azzal számol, hogy idén 40 dollár lesz a Brent átlagára. Az európai földgázpiacon továbbra is túlkínálat van, de az osztrák konszern várakozása szerint év végéig érdemben nem változik a gáz ára a június végi állapothoz képest az azonnali piacokon.

Az OMV romániai leányvállalata, a Petrom - a legnagyobb olajipari cég Romániában - átszámítva nem egészen 30 millió dollár (8,2 milliárd forint) adózott nyereséget ért el a második negyedévben a tavaly második negyedévi 173 millió dollár után.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink