Szolgáltatók Románia rendelettel szabályozza a fuvarmegosztókat

Románia rendelettel szabályozza a fuvarmegosztókat

MTI | 2019.06.26 09:20

Románia rendelettel szabályozza a fuvarmegosztókat

Az Uber és a többi internetes fuvarmegosztó romániai működését szabályozó, azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletet fogadott el a bukaresti kormány.

Hirdetés

Viorica Dancila miniszterelnök a kormányülés elején azt mondta, a jogszabály az utasok biztonságát tartja szem előtt, ugyanakkor a piaci versenyt is erősíti a személyszállításban, lehetővé téve, hogy az utasok a legjobb minőségű szolgáltatást válasszák.

A korábban közzétett tervezet szerint a rendelet a fuvarmegosztó cégeknek előírja, hogy ezentúl évente alkalmanként 50 ezer lejért (3 millió 433 ezer forint) műszaki engedélyt váltsanak ki internetes alkalmazásaikra a távközlési minisztériumtól, továbbá az általuk foglalkoztatott gépkocsivezetőknek és járműveiknek is egy sor feltételt kell teljesíteniük.

A fuvarmegosztóknak csak 21. életévüket betöltött gépkocsivezetőket szabad foglalkoztatniuk, akik legalább kétéves gépkocsivezetői tapasztalattal és a közlekedési szakhatóság speciális személyszállítási engedélyével is rendelkeznek.

A sürgősségi rendelet kizárólag a legfeljebb öt férőhelyes személygépkocsikkal végzett személyszállítást szabályozza. A járművek nem lehetnek 15 évesnél régebbiek, érvényes műszaki vizsgával kell rendelkezniük, amelyet félévente meg kell újítani, az internetes fuvarmegosztó logóját pedig látható módon fel kell tüntetni rajtuk.

A taxisok nyomására májusban a román kormány az engedély nélküli üzletszerű személyszállítás leleplezését a hivatalos fuvarozók által "kalóztaxisoknak" nevezett gépkocsivezetők megbírságolását megkönnyítő rendelet fogadott el, de már akkor ígéretet tett az internetes fuvarmegosztók működését szabályozó joghézag felszámolására.

Az Uber betiltásáért több ízben is tüntetéseket szervező taxisok azt kifogásolták, hogy míg az ő működésüket számos engedély beszerzéséhez kötik, és alapfeltétel a kizárólag személyszállításra használt gépkocsi, az utasok és autósok egymásra találását segítő internetes alkalmazásokat működtető cégeknél bárki üzletszerű személyszállításra használhatja autóját, márpedig ez tisztességtelen konkurenciát jelent számukra.

A gazdasági szaksajtó szerint Romániában több tízezer jövedelme után adózó és tb-járulékot fizető gépkocsivezető áll szerződéses viszonyban az Uber, a Bolt és a Clever fuvarmegosztókkal, és több mint kétmillió utas használja rendszeresen szolgáltatásaikat.

Kiemelt Partnereink