Szolgáltatók Robog a svájci gazdaság, de a globális kockázatok ronthatják a növekedést

Robog a svájci gazdaság, de a globális kockázatok ronthatják a növekedést

MTI | 2018.06.19 09:47

Robog a svájci gazdaság, de a globális kockázatok ronthatják a növekedést

A svájci kormány fenntartotta kedvező gazdasági előrejelzését az idei és a jövő évre, de arra figyelmeztetett, hogy az erősödő globális kockázatok visszavethetik a svájci gazdaság teljesítményét.

Hirdetés

A svájci kormány gazdasági államtitkárságának (SECO) kedden kiadott prognózisa szerint a bruttó hazai termék (GDP) idén 2,4 százalékkal, jövőre pedig 2,0 százalékkal bővülhet. Mindkét adat megegyezik a márciusi előrejelzésben szereplővel, és messze jobb, mint a svájci GDP-növekedés 1,7 százalékos hosszú távú átlaga.

Miközben a virágzó világgazdaság és a kedvező árfolyamok fokozzák a svájci termékek iránti keresletet, a hazai fogyasztás is erőre kapott mutattak rá a minisztérium szakértői.

A svájci hazai piac fellendülése különösen fontos, mivel a kormány előrejelzése szerint a külkereskedelemből származó hajtóerő gyengül. Az utóbbi hónapokban növekedtek a világgazdasági kockázatok, ami különösen aggasztó az exportvezérelt svájci gazdaság számára. Svájc GDP-jének kétharmadát teszi ki az export.

A kockázatok között külön kiemelték a kereskedelmi vitákat, amelyek az Egyesült Államokba importált alumínium- és acéltermékekre kivetett védővámokkal indultak el.

Ha a helyzet tovább romlik, és (kereskedelmi) háborúba torkollik a nagy gazdasági térségek között, az jelentősen visszaveti a világkereskedelmet, a svájci exportot és végső soron a gazdasági növekedést hangoztatta az államtitkárság.

Az Olaszországban növekvő politikai bizonytalanság pénzpiaci zavarokat válthat ki, és a svájci frankra jelentős felértékelődési nyomást helyezhet, ami ugyancsak érzékelhetően ronthatja a svájci gazdaság növekedését.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink