Szolgáltatók Rieth Thomas: Okos, gondolkodó emberekre lesz szüksége az iparnak

Rieth Thomas: Okos, gondolkodó emberekre lesz szüksége az iparnak

Pardavi Mariann | 2017.06.02 09:30

Rieth Thomas: Okos, gondolkodó emberekre lesz szüksége az iparnak

Jövőre lesz húszéves a fém- és lemezmegmunkáló berendezések forgalmazásával foglalkozó Ge-Co Hungary Kft., a budaörsi székhelyű cég 1998 óta értékesíti a piacvezető gyártók CNC megmunkáló központjait és esztergáit. Az értékesítési vezetővel beszélgettünk az autószektor igényeiről.

Hirdetés

– A legnagyobb koreai, japán, amerikai és török gyártók fém- és lemezmegmunkáló gépeit, központjait vásárolhatják meg nálunk a hazai vevők. A legkisebb műhelyektől egészen a nagy autóipari, szerszámgépipari beszállítókig sokféle vállalkozás veheti igénybe szolgáltatásainkat. A fém- és lemezmegmunkálás valamennyi formájához és munkafolyamatához kínálunk megoldásokat – mondta el a Mach-Tech kiállításon kérdésünkre Rieth Thomas, a GE-CO Hungary Kft. értékesítési vezetője.

Hozzátette, nyolc évvel ezelőtt a cégük vitt először erre a kiállításra automatizált gépet, akkor mindenki rácsodálkozott, manapság pedig ilyen gépekkel volt tele a csarnok.

– Akkoriban egészen más világ volt: sokkal egyszerűbb volt munkaerőt találni. Manapság nem így van, így egyenesen következik az automatizáltság igénye. A törekvések ebbe az irányba haladnak, egyre több folyamatot kell automatizálni. Ugyanakkor azt is észben kell tartani, hogy nem pótolható minden ember robottal, hiszen a robotokat is tudni kell kezelni, programozni. Több informatikusra és programozóra lenne szükség, az oktatásnak kiemelten kell ügyelnie erre a területre. Okos, gondolkodó emberekre lesz szükség a jövőben.

Az értékesítési vezető szerint csak idő és pénz kérdése az automatizáltság: az ügyfél határozza meg, mikor és mennyi időre akarja egyedül hagyni a berendezést.

– Nagyon népszerű az interneten a „bízz bennem, mérnök vagyok!” szlogen. Jól összefoglalja ez a szakmát, azon belül is a Ge-Co filozófiáját, hiszen egy jól körülírt ipari igényre a szakembereink hatékony mérnöki megoldást tudnak adni. Gyakorlatilag bármilyen szintű automatizáltság megvalósítható, minden attól függ, mennyi pénzt érdemes ráfordítani a megoldásra.

A gyártósorokon zajló forradalomról, az Ipar 4.0-ról szólva Rieth Thomas elmondta, a tapasztalataik szerint ez már bőven nem a multinacionális cégek kiváltsága. Rendszeresen keresik meg magyar kis- és középvállalatok Ipar 4.0-s kérdésekkel.

Kiemelt Partnereink