Szolgáltatók Rengeteg mezőgépet vettek a magyarok

Rengeteg mezőgépet vettek a magyarok

MTI | 2019.09.12 08:22

Rengeteg mezőgépet vettek a magyarok

Az előző évek rekordjai után az első fél évben tovább bővült a mezőgazdasági géppiac Magyarországon; a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 92,6 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket 2019 első hat hónapjában, az alkatrészekre 25,4 milliárd forintot fordítottak.

Hirdetés

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az új mezőgazdasági gépek forgalma 10, az alkatrész-értékesítés 8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A beruházási kedv növekedése a támogatott hitelprogramok és az előnyös finanszírozási lehetőségek mellett, a gazdálkodói szemléletváltásnak is köszönhető; a keresletet egyre inkább a szükségletek, és nem a támogatások irányítják.

Modernizálódik a szektor

A gazdák alkalmazkodnak az új piaci trendekhez, az innovációs eredményekhez, a környezeti kihívásokhoz, ami a nagyobb teljesítményű, korszerű erő- és munkagépek felé irányítja a keresletet, elsősorban a digitális technológia befogadására alkalmas gépeket keresik. A géppiaccal párhuzamosan a lízingpiac is tovább erősödött. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint az első fél évben a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 15 százalékkal 45,2 milliárd forintra nőtt, és a lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás az egyik legkiegyensúlyozottabb szegmens.

Kevés cég, nagy forgalom

A jelentés szerint a hazai mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 70 százalékát 10 cég adta 2019 első hat hónapjában. Közülük a három legnagyobb piaci szereplő az összes eladás 54 százalékát bonyolította az első fél évben, ez 3 százalékponttal több az egy évvel korábbi részesedésüknél.

Szeretjük a traktorokat

Az elemzés szerint a gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ez adta a mezőgazdasági gépberuházások értékének 61 százalékát. A teljes értékesítésen belül a traktorok 36, a gabonakombájnok 15 százalékos arányt képviseltek. Megjegyzik, hogy míg Európa több országában csökkentek a traktoreladások 2018-ban, Magyarországon töretlennek tűnik a keresletbővülés. A 2018. évi 7 százalékos forgalomnövekedés után az idén az első fél évben 8 százalékkal nőtt a kerekes traktorok értékesítése éves bázison. A gabonakombájn-piac 4 százalékkal bővült, 174 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba idén júniusig, egy évvel korábban 167-et adtak el - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében.

Kiemelt Partnereink