Szolgáltatók Papp Róbert: korábban azt a tendenciát éreztem, hogy a minőség fontosabb az árnál – tévedtem

Papp Róbert: korábban azt a tendenciát éreztem, hogy a minőség fontosabb az árnál – tévedtem

Pardavi Mariann | 2017.05.25 06:30

Papp Róbert: korábban azt a tendenciát éreztem, hogy a minőség fontosabb az árnál – tévedtem

Sokat használt fogalom az Ipar 4.0, a szektor minden egyes szereplője számára jelent valamit. Papp Róbertnek, az érdi székhelyű Rolatast cégvezetőjének határozott véleménye van az ipari jelenségről. Az Ipar 4.0 a gépforgalmazó szakember szerint nem más, mint közvetlenül céget kontrollálni és vezetni akár otthonról.

Hirdetés

– Állandó résztvevői a kiállításnak, miért térnek vissza rendszeresen?
– Ez a kilencedik Mach-Tech kiállításom. Ezek az alkalmak arra jók, hogy német partnereink és mi magunk találkozzunk azokkal az ügyfelekkel, akikkel év közben nem ritkán csak telefonon, emailben tartjuk a kapcsolatot. Az a filozófiám, hogy ilyenkor az értékesítés huszadrangú tényező, a hangsúly a megjelenésen és az interakción van. A kollégáimtól azt kértem, érezzék jól magukat a standunkon, mosolyogjanak. A jókedv ragadós, átragad az ügyfelekre is, akik idejönnek hozzánk. Sőt! Mi nem is igen beszélünk munkáról a partnerekkel. Örülök, hogy találkozom velük, baráti társalgás ez inkább, mint munkamegbeszélés. Az ügyfelek is jobban emlékeznek ezekre a beszélgetésekre, hisz nem én vagyok egy a sok közül, aki el akar adni neki valamit. A gépek jóformán díszletek csupán.

– Milyen berendezéseket forgalmaz a cég? Hol helyezné el ár-érték arányban a gépeket?
– Ha a Maslow-piramison kellene ábrázolni a világon kapható összes berendezést, akkor az általunk képviselt németországi vállalatok, így a Chiron csoport tagjai a piramis kis csúcsát szegmentáló részen helyezkednek el – mint többek között a Hermle, Grob gépei.

A Rolatast csapata

– A magyar cégek, kisvállalkozások meg tudják ezt fizetni?
– Pár éve azt a tendenciát éreztem, hogy a minőség lassan, de biztosan fontosabbá válik, mint az ár. Úgy látom, megint kezdünk visszatérni az árérzékeny időszakra.

– Milyen berendezésekre költenek szívesen a cégek?
– Egyre haladunk a bonyolult, komplex megmunkálás felé, egy vagy legfeljebb kettő megfogással. Minden egyre összetettebb lesz: az anyaghasználat, a kialakítás, a darabszám. Azt látom, hogy az a cél, hosszútávon is megbízható legyen a gép és az after-sales-service, amire költenek. Mi ebben igazán megbízható partnerek vagyunk, amennyiben ügyfelünk is befogadó.

– A cégek automatizálásra, digitalizációra való törekvése hogyan csapódik le a Rolatastnál?
– Amihez most 50 ember kell, ahhoz 30-40 év múlva elég lesz 5 is. Arra lesznek berendezkedve az automatizált gyártósorok, hogy minden elvégezhető legyen távolról is – akár otthonról. Csak a forgácsolás területéről hazánkban legalább 100 ezer szakképzett dolgozó hiányzik, ezt több ügyfelünk is megerősítette – tehát égető és felettébb elgondolkodtató ez a kérdéskör.

– Hogyan kapcsolódik a cég a negyedik ipari forradalomhoz? Hogyan értelmezi az Ipar 4.0-át?
– Az Ipar 4.0 számomra képletesen azt jelenti, hogy a jövőben elnézést a sarkos kifejezésért kvázi marhapörkölt mellől irányítunk céget. Ezt úgy értem, hogy a negyedik ipari forradalom révén az ügyvezetők és a döntéshozók bárhonnan képesek rálátni a cégre: mindenről informálódnak, megkapják a fontos adatokat. Az információ pedig a legdrágább ásványkinccsé vált, egységenként még a jelenleg irányadó arany unciájánál is sokkal többet ér! Ugyanakkor, ha szociálisan érzékeny az ember, nem várhatja el a munkatársaitól, hogy mindig rendelkezésre álljanak. Ezért is van szükség az automatizálásra, hogy bármikor, bárhonnan bele tudjon avatkozni a termelésbe az illetékes. Az Ipar 4.0 nagyon innovatív, előremutató viszont ne felejtsük el, nem szabad túllépni az emberiség határait!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink