Szolgáltatók Orbán: örülök, hogy vannak diákok, akik dolgozni akarnak

Orbán: örülök, hogy vannak diákok, akik dolgozni akarnak

MTI | 2014.09.30 14:33

Orbán: örülök, hogy vannak diákok, akik dolgozni akarnak

Munkások nélkül nem fog előremenni az ország - mondta Orbán Viktor a Büttner Kft. új CNC tanműhelyének avatásán kedden Nagyatádon.

Hirdetés

A miniszterelnök az ünnepségen megjelent szakmunkástanulókhoz szólva úgy fogalmazott: örül annak, hogy vannak diákok, akik dolgozni és tanulni akarnak és örül annak is, hogy vannak tanítóik, nevelőik, oktatóik, akik készek arra, hogy tudásukat átadják.

A kormányfő arra az önmagának feltett kérdésre, hogy mitől megy előre az ország, azt mondta: "egy dolgot biztosan tudunk, munkások nélkül nem fog előremenni az ország", és ehhez kellenek azok a vállalkozások is, ahol a munkások dolgozni tudnak.

Ha az ilyen Büttner-féle vállalkozásokból lesz néhány ezer, akkor olyan gazdaságunk lesz, amit semmilyen pénzügyi válság nem képes feldönteni - mondta a miniszterelnök.

A kormányfő a szakképzés fontosságáról szólva úgy vélekedett: egy közepesen elvégzett "csak" általános műveltséget nyújtó, de konkrét szaktudást a mellé nem adó gimnáziumi teljesítmény nem versenyképes egy jó szakmával. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a vállalkozások sikerének akadályaként a sokszor említett tőkehiány vagy esetleg a piac szűkössége mellett van "egy másik nehézség is: el fognak fogyni Magyarországon a hadra fogható, jól képzett szakmunkások".

Ezt megelőzendőn, a miniszterelnök szerint törekedni kell arra, hogy azokat, akik ma nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, beiskolázzák annak érdekében, hogy a magyar ipar rohamosan növekvő minőségi munkaerő iránti igényét ki lehessen elégíteni.

- Fontos, hogy művelt embereink legyenek, de legalább olyan fontos, hogy meg is éljünk, hogy legyen aki dolgozik, aki fenntartja az országot és aztán majd, ha tehetséges, akkor a szakmunkásképző után magasabb ívű pályára is léphet - fogalmazott Orbán Viktor. Jelezte: dolgoznak egy új szakképzési rendszeren és egy olyan karrierpályán, ami lehetővé teszi, hogy a tehetséges fiatalok, szakmunkásként kezdve, tovább tudjanak lépni, eljuthassanak akár főiskolára vagy egyetemre is.

Orván Viktor komoly problémaként említette, hogy a munka becsülete a tanulással szemben hátrébb szorult, illetve a munka és a tanulás szembe került egymással.

- Az országban nagyon sok helyen a munka becsülete elpárolgott - mondta, hozzátéve: azokat az embereket, akiknek a műhelyben koszos a kezük, olajos a ruhájuk, meg bakancsban dolgoznak, sokkal kevesebb megbecsülés érte az elmúlt időszakban, mint ami nekik kijárt volna.

Márpedig nélkülük sem a Büttner Kft., sem Magyarország gazdasága nem lehet sikeres, ezért nekünk jobban meg kell becsülnünk a szakmunkásainkat - hangoztatta a miniszterelnök.

A jövőről szólva Orbán Viktor közölte: dolgoznak azon, hogy a magyar kis- és középvállalkozások támogatási rendszerét átalakítsák annak érdekében, hogy az ebből a kategóriából "kinövekedő" cégeknek ne szűküljenek be a lehetőségeik, juthassanak fejlesztési forrásokhoz.

Büttner Tamás ügyvezető igazgató az egy időben 12 tanulónak gyakorlati lehetőséget biztosító tanműhely ünnepélyes átadásán elmondta: a 15 millió forintból megvalósított beruházáshoz 12 millió forint támogatást nyertek el. A hárommillió forint önerőn felül további ötmillió forintot fordítottak a műhely építészeti kialakítására és szerszámokra - tette hozzá.

Jó helyre jött a támogatás - mondta az ügyvezető igazgató, hangsúlyozva: cégük azon középvállalkozások egyike, amelyik írásos szerződés nélkül is a kormány stratégai partnere.

Közölte: a szerszámgyártással foglalkozó kft. folyamatosan igényli az innovatív megoldásokat. Ha ezek megvalósítására kellő figyelmet fordítanak, és ehhez támogatást is kapnak, akkor szinte korlátlan piaci bővülés érhető el - jegyezte meg a cégvezető.

Elmondta, a 22 évvel ezelőtt "nulláról indult" cégnek 250 dolgozója, 30 állandó bedolgozója és tíz állandó beszállítója van. Árbetételük ez évben megközelíti az ötmilliárd forintot. A szakmunkások képzésének középfokon 12 éve biztosítanak gyakorló helyet, ebben az évben pedig már mérnök hallgatókat is fogadnak.

A Büttner Kft. Nagyatád egyik legnagyobb foglalkoztatója, a termékeinek mintegy 70 százalékát külföldön, főként Németországban értékesíti.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink