Szolgáltatók Olajmezőt vásárolhat a Mol Azerbajdzsánban

Olajmezőt vásárolhat a Mol Azerbajdzsánban

Beck András | 2019.10.11 12:20

Olajmezőt vásárolhat a Mol Azerbajdzsánban

Felröppent a hír, hogy a Mol ajánlatot tett a Chevron 10 százalékos részesedésére az azerbajdzsáni Azeri-Chirag mezőben.

Hirdetés

Napi 110 ezer hordós kitermelés mellett a következő 5 év alatt 200 millió hordóval, több mint 60 százalékkal csökken a Mol szénhidrogén-tartaléka, fontos tehát a vállalatnak a kimerülő mezők pótlása. A vezetőség által meghatározott stratégiában a szénhidrogén-tartalékok 350 millió hordóval történő növelését tűzték ki célul 2023-ig.

16 százalék kitermelési plusz

Az Azeri-Chirag mező kitermeléséből a Chevron átlagosan napi 18 ezer hordó olajban részesült 2018-ban. Ez csaknem 16 százalékkal növelné a Mol átlagos napi kitermelését a 2018-as napi átlagos 110 ezer hordó kitermeléséhez képest – állapította meg hírlevelében az Equilor Befektetési Zrt. Június végén 3,9 milliárd dollár likviditással rendelkezett a cég, melyből 3,1 milliárd dollár lehívatlan hitelkeret állt rendelkezésére. Szeptember 20-án pedig közel 100 millió dollár értékben bocsátott ki kötvényt a Növekedési Kötvényprogram keretein belül.

Van forrás a vásárlásra

Ezek alapján a vállalat elégséges forrással rendelkezik a tervezett akvizícióhoz, ami 2 milliárd dollár közelében lehet. A befektetők már régóta várják az ígért akvizíciókat a kitermelési szegmensben, így várhatóan pozitívan értékelnék a tranzakciót. Ma délelőtt 1,1 százalékkal, a 2860 forintos szintig emelkedett a Mol árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén.

Célárcsökkentés a Molra

Az HSBC közben 3000 forintról 2900 forintra csökkentette a Mol-ra vonatkozó, 12 hónapos célárfolyamát, az ajánlásuk továbbra is tartás. A Marketscreener.com tőzsdei adatbázisa szerint a Mol átlagos célárfolyama 3517 forint, ami 24 százalékkal haladja meg a jelenlegi szintet. A 14 elemzőből heten vételt, ketten felülsúlyozást, négyen tartást, egy elemző pedig alulsúlyozást javasol. A Mol árfolyama idén 7,1, az elmúlt évben pedig 1,4 százalékkal csökkent.

Nyitókép: chevron.com/worldwide/azerbaijan

Kiemelt Partnereink