Szolgáltatók Olajat találtak az Ormánságban, a MOL is csodálkozhat

Olajat találtak az Ormánságban, a MOL is csodálkozhat

Kuthi Áron | 2019.06.11 14:13

Olajat találtak az Ormánságban, a MOL is csodálkozhat

A Szigetvártól délnyugatra található Istvándi és Kétújfalu közelében hatalmas olajlelőhelyre bukkant egy amerikai-magyar olajcég, a nyersanyag mennyisége akkora, hogy napi 11 ezer hordó kitermelését is lehetővé teszi. A felfedezésről bszámoló G7 hírportál szerint harminc éve nem találtak ekkora mennyiségű olajkincsre Magyarországon, a kitermelhető mennyiséggel a MOL mellé zárkózhat fel egy eddig ismeretlen cég.

Hirdetés

Nemrég mesterséges földrengéseket idéztek elő speciális munkagépek az Ormánság nyugati peremén, hogy mérőkocsikkal a föld alatt található olajvagyon méretéről képet alkothassanak. A környéki önkormányzatoknál a témában közmeghallgatások is lezajlottak. A közmeghallgatási anyagokból kiderült, az elmúlt harminc évben nem találtak ilyen mezőt.

A gazdasági hírportál azt írja, Somogy és Baranya megye határán már előrehaladott állapotban van kitetrmelés előkészítése, sőt a pettendi és az istvándi mezőkön már folyik is a nyersanyag kinyerése.

A portál szerint a kitermelést végző és azt bővíteni szándékozó társaság ugyanakkor nem ismeretlen ezen a terepen, az amerikai Aspect Energy által birtokolt Magyar Horizont Kft. már második évtizede végez idehaza fúrásokat. A kérdéses területre vonatkozó koncessziót már 2016-ban elnyerték, 2018-ban pedig 15,6 milliárd forint értékben adtak el kőolajat, írta a lap, amely kiemelte, hogy a projektről azért nem lehet tudni túl sokat, mert a benne résztvevő cégek semelyike sem tőzsdei.

A cikk szerint a Magyar Horizont komoly szereplővé válhat, a kitermelés mennyisége ráadásul közelíti a MOL magyarországi napi kapacitását is, hiszen az általuk ígért napi 11 ezer hordó olaj csak 2 ezerrel marad el a olaj- és gázipari nagyvállalat teljesítményétől. Az egész projektet egy svájci olajipari vállalat finnaszírozza.

A tervek nagyságát kellően érzékelteti, hogy egy iparvágányt Szigetvárnál egy tíz állásos olajlefejtő állomással bővítenek, legalábbis ez derült ki egy kormányhatározatból. A kitermelés két kilométer mélyről fog folyni, az olajkutakon kívül a rendszer része lesz egy 40 kilométeres kőolajvezeték és gyűjtőpontok is.

.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink