Szolgáltatók Nyitja az 5G-t a Vodafone Németországban

Nyitja az 5G-t a Vodafone Németországban

MTI | 2019.07.16 13:26

Nyitja az 5G-t a Vodafone Németországban

A Vodafone mobil távközlési szolgáltató vállalat egyelőre még korlátozott keretek között ugyan, de megkezdi a kereskedelmi célú ötödik generációs (5G) mobilszolgáltatást Németországban.

Hirdetés

A Vodafone Düsseldorfban, Kölnben és Dortmundban, valamint még néhány kisebb városban összesen 25 ötödik generációs mobil átjátszó állomást helyezett üzembe, és augusztusra ötvenre emeli az 5G-cellák számát. A Vodafone egyébként Németországban több mint 25 ezer mobil szolgáltató cellát üzemeltet.

A Vodafone lakossági ügyfelei július 17-től, szerdától vehetik igénybe az adatátviteli sebességben a jelenleg használatos negyedik generációsnak a többszörösét nyújtó ötödik generációs mobilszolgáltatást.

A szolgáltatás díja a meglévő szolgáltatási szerződésben foglalt díj felett még öt euró. Az 5G szolgáltatás igénybevételéhez csak az arra felkészített okostelefonok szükségesek. A Vodafone kínálatában Samsung és Huawei 5G-technológiás okostelefonok szerepelnek.

Jól jön majd tömegrendezvényeknél, nem lesz telített a cella

Lakossági ügyfelek számára egyébként az 5G technológia nem is igazán létfontosságú, hiszen a jelenlegi negyedik generációs szolgáltatás adatátviteli sebessége bőven elegendő a meglévő mobilszolgáltatások túlnyomó többségének az igénybe vételéhez. Lakossági ügyfelek számára az ötödik generációs szolgáltatás a virtuális valóságra épülő alkalmazások és nagy adatforgalmi igényű online játékok térnyerésével válhat szükségessé.

Az ötödik generációs technológia alkalmazása a nagy adatátviteli terhelhetőségnek köszönhetően egyebek között stadionokban kínál komoly felhasználási előnyöket, ahol nagy tömegek veszik egyszerre igénybe a mobilszolgáltatásokat. A Vodafone július elején jelentette be, hogy 5G szolgáltatási szerződést kötött a DFL német labdarúgó szövetséggel.

A Vodafone németországi versenytársai, a Deutsche Telekom és a Telefónica később kezdik meg kereskedelmi célú 5G mobil szolgáltatásukat. A Deutsche Telekom már jelezte, hogy "az elkövetkező hetekben" kezdi meg a szolgáltatást, a Telefónica viszont még nem tett bejelentést az 5G szolgáltatás bevezetéséről.

A német 5G-frekvenciatender egy hónapja zárult, de a szolgáltatók nem voltak teljesen elégedettek az eredménnyel, hiszen sokkal drágábban jutottak hozzá a frekvenciákhoz, mint ahogy azt korábban remélték.
Hirdetés

Kiemelt Partnereink